Wykonanie

Szukając pomysłu na sobotnio - niedzielne śniadanie, znalazłam przepis na greckie ruloniki, które są przepyszne i rozpływają się w ustach. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na przyjęciach.Składniki:0,5 kg podłużnych
bakłażanów0,5 kg dużych
cukinii200 g utartego na tarce
sera feta150 g kremowego
serka śmietankowego (można użyć zwykły
ser, zmielony 2x)4 łyżki drobno posiekanej
bazylii1/2 szklanki
oliwysól,
pieprz do smakuPokroić
bakłażany i
cukinię na cienkie plastry i posolić. Rozłożyć plastry
cukinii na ściereczce do odsączenia. Spłukać pod bieżącą
wodą, osuszyć. Włożyć osolone plastry
bakłażanów do miseczki na ok. 30 min., po czym wypłukać je w dużej ilości
wody, aby usunąć gorzki smak. Dokładnie osuszyć.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim plastry
bakłażanów i
cukinii, posmarować je
oliwą i opiekać pod grillem z dwóch stron ok. 10 min., aż się zrumienią.
Starty ser feta zmieszać z kremowym
serkiem śmietankowym, 4 łyżkami
bazylii, 2-30 łyżkami
oliwy,
pieprzem i
solą w razie potrzeby (
ser feta jest dość słony i przed dodaniem
soli należy skosztować)Tak przyrządzoną masą posmarować plastry
cukinii i
bakłażana. Zwinąć każdy plaster i podawać.Smacznego :)Źródło przepisu:
Maria Sandilou "Kuchnia Grecka. Eleni poleca"