Wykonanie
Pavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik
bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników.Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w pieczeniu
bezy, może się ona czasem nieudać. Moje pierwsze
bezy były zbyt przesuszone i nie miały wilgotnego środka. Dokładnie wysuszyć to można małe
beziki, a
beza do torów powinna
mieć chrupki wierzch i piankowe wnętrze.Jak to w przepisie na
bezę trzeba dodać sporo
cukru, ale bez tego wypiek się nie uda. Bardzo słodka
beza jest zrównoważona niesłodzoną
bitą śmietaną i kwaśnymi
owocami.
Składniki:2
białka z jaj ekologicznych100 gram
cukru pudru1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej1 szczypta
soli1/2 łyżeczki
soku z cytryny lub
octu winnego1 szkl.
śmietany kremówki 30%do przybrania - listki
mięty i
owoce (
truskawki,
borówka amerykańska,
maliny,
jeżyny)PrzygotowanieSchłodzone
białka i szczyptę
soli ubić na pianę. Następnie dodawać po łyżce
cukru i cały czas ubijać.Gdy piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca, dodać
skrobię ziemniaczaną i
sok z cytryny. Ubijać jeszcze 1 minutę.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 15 cm i lekko oprószyć
skrobią ziemniaczaną (dzięki temu
beza nie będzie przywierała do papieru).Za pomocą łyżki przełożyć ubitą pianę na narysowany okrąg, lekko wygładzić boki
bezy, na górze uformować niewielkie wgłębienie. Po upieczeniu zostanie ono wypełnione
bitą śmietaną i
owocami.Nagrzać piekarnik do 170 stopni, wstawić blachę z
bezą i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni.
Bezę piekłam ok. 35 minut, gdy wierzch był już suchy i zaczęły pojawiać się na nim spękania (widoczne na zdjęciach), wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam lekko uchylone drzwi, aby
beza wystygła.Bardzo zimną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno.Wystudzoną
bezę przełożyć na paterę, na górę
bezy (w uformowane wgłębienie) nałożyć
bitą śmietanę, udekorować
owocami i listkami
mięty.Smacznego