Wykonanie
Czytelnicy mojego bloga
mieli okazję poznać przepis na congee rok temu przy okazji publikacji tego wpisu . Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o konsystencji kleiku, przygotowana z
ryżu i
wody. Congee może być podstawą lekkostrawnych i pożywnych zup i potraw. Można ją ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego
ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany
ryż np. taki który został z obiadu.Do dzisiejszego przepisu użyłam pasty miso o doskonałych właściwościach prozdrowotnych, o których
pisałam tutajDrugim wysokowartościowym składnikiem (a raczej składnikami) tej zupy są
glony (wodorosty). Te niepozornie wyglądające, suszone ,,listeczki" zawierają prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin, są bardzo bogate w jod, żelazo (wakame mają go 4
razy więcej niż czerwone
mięso),
fluor i wapń (hijiki mają go 10
razy więcej niż
mleko). Działają odkwaszająco, przeciwzakrzepowo, usuwają toksyny, przez moczopędne działanie wspomagają usuwanie
wody z organizmu. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu i podnoszą odporność organizmu.W przepisie użyłam
tofu naturalnego, ale równie dobrze smakuje
tofu wędzone,
czosnkowe lub
paprykowe.Congee jadam z wielką przyjemnością na wczesne śniadanie, jest to posiłek bardzo sycący, lekki i dający dużo energii.

Składniki:1/2 szklanki
ryżu4-5 szklanek
wodyDodatki do zupy (składniki na miseczkę congee):1 płaska łyżeczka pasty miso shiro (miso
ryżowe) lub mniejkawałek
tofu naturalnego (ok. 40 g)1/2 łyżeczki
glonów wakame1/2 łyżeczki
glonów hijiki (hiziki)1 łyżeczka prażonej
cebuli2 łyżeczki posiekanej
czerwonej papryki2 gałązki
natki pietruszkiPrzygotowanie:
Ryż dokładnie wypłukać na sitku.
Ryż przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać
wodę .Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić
wodę, aby
ryż się nie przypalał. Gotować 1-2 godziny.Gorącą zupę przelać do miseczki dodać pastę miso i dokładnie wymieszać, aż pasta się rozpuści.Następniendodać pokruszone
tofu,
glony i
paprykę .Pozostawić 2 minuty, aż
glony zmiękną.Przed podaniem posypać zupę
prażoną cebulką i posiekaną
natką .Smacznego

