ßßß

Składniki:podwójna pierś z gęsi (1 kg)Składniki suchej marynaty:1 łyżka nasion kolendry7 goździków1 łyżka przyprawy do piernikaPrzed pieczeniem posypać pierś:1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki suszonego rozmarynuSos do pieczenia piersi:2 łyżki miodu1 szklanka (250 ml) kompotu z wiśni + 2 łyżki wiśni z kompotu1 szklanka czerwonego wytrawnego wina3 łyżki octu balsamicznego1 łyżka masłaSkładniki na glazurowane buraczki:0,5 kg ugotowany i obranych buraczków3 łyżki miodu3 łyżki octu balsamicznego1/2 łyżeczki solisok z 1/2 małej cytrynyPrzygotowanie piersi gęsi:Składniki suchej marynaty utrzeć w moździerzu na proszek i natrzeć nimi pierś z gęsi, pomijając skórę. Ułożyć piersi skórą do góry w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.Po wyjęciu z lodówki, ponacinać ostrym nożem skórę (tylko skórę, mięsa nie nacinać), aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Natrzeć mięso solą z pominięciem skóry.Piersi gęsi smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażenie rozpocząć od wysmażenia tłuszczu - smażyć skórą do dołu. Po kilku minutach, gdy skórą mocno się przyrumieni, zdjąć pierś z patelni.Wylać z patelni wytopiony tłuszcz i ponownie smażyć pierś (kilka minut), tym razem skórą do góry.Piersi posypać suszonym rozmarynem przełożyć (skórą do góry) do naczynia żaroodpornego z pokrywką.Składniki sosu do pieczenia, zagotować w garnku, a następnie przelać do naczynia z mięsem.Piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po upieczeniu pozostawić pierści na desce do krojenia, aby mięso ,,odpoczęło". W tym czasie przecedzić przez sito sos z pieczenia mięsa. Zagotować go w garnku i dodać schłodzone masło, gotować na silnym ogniu, aby sos się zredukował.Pokroić piersi w poprzek, a grube plastry i polać sosem.Przygotowanie glazurowanych buraczków:Buraczki pokroić na duże kawałki.Składniki glazury rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Przełożyć buraczki na patelnię, oprószyć solą. Glazurę przesmażać z buraczkami tak długo, aż zredukuje się, tworząc gęsty sos pokrywający buraczki.Glazurowane buraczki można podawać na ciepło lub na zimno.Smacznego