Wykonanie
Pierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś
pisałam moja rodzina umiarkowanie lubi
mięso. Troszkę się obawiałam, że gęsina może nie przypaść do gustu, szczególnie dziecku. Przygotowałam nawet alternatywny obiad;)Piekąc piersi gęsi wzorowałam się na przepisie Karola Okrasy, którego przepisy są zawsze perfekcyjnie dopracowane. Troszkę odeszłam od pierwotnego przepisu, ale ideę pomysłu na pieczoną pierś zachowałam.Prawie wszystkie składniki, który znalazły się na talerzu, były słodkie, lekko słodkie lub słodko-pikantne oprócz ziemniaczanych kluseczek.Pierś gęsi była miękka, delikatna i miała korzenno-słodkawy smak. Dodatkiem do niej były
buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona
gruszka z chutneyem
porzeczkowym z
chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane. Do tego zestawu pasują ziemniaczane kluski: kopytka, kluski śląskie lub gnocchi.Dziecko popijało obiad kompotem
wiśniowym, dorośli pili Bordeaux, które było składnikiem sosu.Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;)
Składniki:podwójna pierś z gęsi (1 kg)Składniki suchej marynaty:1 łyżka nasion
kolendry7
goździków1 łyżka
przyprawy do piernikaPrzed pieczeniem posypać pierś:1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynuSos do pieczenia piersi:2 łyżki
miodu1 szklanka (250 ml) kompotu z
wiśni + 2 łyżki
wiśni z kompotu1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina3 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
masłaSkładniki na glazurowane
buraczki:0,5 kg ugotowany i obranych
buraczków3 łyżki
miodu3 łyżki
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
solisok z 1/2 małej
cytrynyPrzygotowanie piersi gęsi:Składniki suchej marynaty utrzeć w moździerzu na proszek i natrzeć nimi pierś z gęsi, pomijając skórę. Ułożyć piersi skórą do góry w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.Po wyjęciu z lodówki, ponacinać
ostrym nożem skórę (tylko skórę,
mięsa nie nacinać), aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Natrzeć
mięso solą z pominięciem skóry.Piersi gęsi smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażenie rozpocząć od wysmażenia tłuszczu - smażyć skórą do dołu. Po kilku minutach, gdy skórą mocno się przyrumieni, zdjąć pierś z patelni.Wylać z patelni wytopiony tłuszcz i ponownie smażyć pierś (kilka minut), tym razem skórą do góry.Piersi posypać suszonym
rozmarynem przełożyć (skórą do góry) do naczynia żaroodpornego z pokrywką.Składniki sosu do pieczenia, zagotować w garnku, a następnie przelać do naczynia z
mięsem.Piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po upieczeniu pozostawić pierści na desce do krojenia, aby
mięso ,,odpoczęło". W tym czasie przecedzić przez sito sos z
pieczenia mięsa. Zagotować go w garnku i dodać schłodzone
masło, gotować na silnym ogniu, aby sos się zredukował.Pokroić piersi w poprzek, a grube plastry i polać sosem.Przygotowanie glazurowanych
buraczków:
Buraczki pokroić na duże kawałki.Składniki glazury rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Przełożyć
buraczki na patelnię, oprószyć
solą. Glazurę przesmażać z
buraczkami tak długo, aż zredukuje się, tworząc gęsty sos pokrywający
buraczki.Glazurowane
buraczki można podawać na ciepło lub na zimno.Smacznego