ßßß Cookit - przepis na Smacznego

Smacznego

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany przygotowuje się ekspresowo, bez większego wysiłku. Sernik jest pysznie kremowy, aromatyczny i wilgotny. Dodatek bakalii i polewa z gorzkiej czekolady sprawiają, że ciasto ma prawdziwie świąteczny charakter.
Smak i konsystencja tego sernika kojarzy mi się z wielkanocną paschą.
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego mielonego lub twaróg tłusty zmielony 3 razy
3 jajka eko
1 szklanka cukru trzcinowego
paczka herbatników (użyłam owsianych pełnoziarnistych)
1 budyń waniliowy (60 g)
1 buteleczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego (9 ml) lub opakowanie cukru waniliowego
bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina - ilość dowolna, zależna od upodobań - dodałam 1szklankę tej mieszanki bakaliowej
Polewa czekoladowa:
90 g gorzkiej czekolady
30 g masła
Przygotowanie:
W dużym garnku z grubym dnem wymieszać jajka i cukier - utrzeć na jednolitą masę.
Dodać twaróg i starannie wymieszać.
Garnek postawić na kuchence na małym ogniu i mieszać masę, co jakiś czas.
Gdy masa serowa zaczyna bulgotać, a na jej powierzchni pojawią się ,,bąble", dodać budyń i bardzo dokładnie wymieszać,. Od tego momentu nie przestawać mieszać.
Gdy masa serowa zacznie gęstnieć, dodać bakalie.
Masę wylać do tortownicy (otwieranej) wyłożonej pokruszonymi herbatnikami.
Po przestudzeniu, wstawić sernik do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu - po uzyskaniu jednolitej masy, wylać polewę na schłodzony sernik.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/04/wielkanocny-sernik-gotowany.html