Wykonanie
Sernik gotowany przygotowuje się ekspresowo, bez większego wysiłku. Sernik jest pysznie kremowy, aromatyczny i wilgotny. Dodatek
bakalii i polewa z
gorzkiej czekolady sprawiają, że ciasto ma prawdziwie świąteczny charakter.Smak i konsystencja tego sernika kojarzy mi się z wielkanocną paschą.



Składniki:1 kg
twarogu sernikowego mielonego lub
twaróg tłusty zmielony 3
razy3
jajka eko1 szklanka
cukru trzcinowegopaczka
herbatników (użyłam owsianych pełnoziarnistych)1
budyń waniliowy (60 g)1 buteleczka
aromatu cytrynowego lub
pomarańczowego (9 ml) lub opakowanie
cukru waniliowegobakalie:
rodzynki, kandyzowana
skórka pomarańczowa,
suszona żurawina - ilość dowolna, zależna od upodobań - dodałam 1szklankę tej mieszanki bakaliowej
Polewa czekoladowa:90 g
gorzkiej czekolady30 g
masłaPrzygotowanie:W dużym garnku z grubym dnem wymieszać
jajka i
cukier - utrzeć na jednolitą masę.Dodać
twaróg i starannie wymieszać.Garnek postawić na kuchence na małym ogniu i mieszać masę, co jakiś czas.Gdy masa serowa zaczyna bulgotać, a na jej powierzchni pojawią się ,,bąble", dodać
budyń i bardzo dokładnie wymieszać,. Od tego momentu nie przestawać mieszać.Gdy masa serowa zacznie gęstnieć, dodać
bakalie.Masę wylać do tortownicy (otwieranej) wyłożonej pokruszonymi
herbatnikami.Po przestudzeniu, wstawić sernik do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Masło i
czekoladę rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu - po uzyskaniu jednolitej masy, wylać polewę na schłodzony sernik.Smacznego