ßßß


Składniki:1 kg twarogu sernikowego mielonego lub twaróg tłusty zmielony 3 razy3 jajka eko1 szklanka cukru trzcinowegopaczka herbatników (użyłam owsianych pełnoziarnistych)1 budyń waniliowy (60 g)1 buteleczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego (9 ml) lub opakowanie cukru waniliowegobakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina - ilość dowolna, zależna od upodobań - dodałam 1szklankę tej mieszanki bakaliowejPolewa czekoladowa:90 g gorzkiej czekolady30 g masłaPrzygotowanie:W dużym garnku z grubym dnem wymieszać jajka i cukier - utrzeć na jednolitą masę.Dodać twaróg i starannie wymieszać.Garnek postawić na kuchence na małym ogniu i mieszać masę, co jakiś czas.Gdy masa serowa zaczyna bulgotać, a na jej powierzchni pojawią się ,,bąble", dodać budyń i bardzo dokładnie wymieszać,. Od tego momentu nie przestawać mieszać.Gdy masa serowa zacznie gęstnieć, dodać bakalie.Masę wylać do tortownicy (otwieranej) wyłożonej pokruszonymi herbatnikami.Po przestudzeniu, wstawić sernik do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu - po uzyskaniu jednolitej masy, wylać polewę na schłodzony sernik.Smacznego