Wykonanie
Ta
sałatka śledziowa cieszy się powodzeniem na wszystkich imprezach. Ma wyrazisty słodko-kwaśny smak.Składniki:1 kg
śledzi (lekko solonych)4-5
cebuli (duże)1/2 szklanki
oleju1/4 szklanki
octu spirytusowego2-3 łyżki
mioduduży
koncentrat pomidorowy (ok. 280 g)2 łyżeczki
cynamonuok. 4
goździków (utartych na proszek)2-3 kieliszki
żubrówkisól,
pieprz,
papryka czerwona do smakuPrzygotowanie:
Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć do miękkości na
oleju.Do
cebuli dodać
ocet i smażyć 3 minuty na wolnym ogniu.Dodać
koncentrat pomidorowy,
cynamon i
goździki i smażyć kolejne 3 minuty. Przed dodaniem
miodu trzeba przestudzić masę
cebulową, aby była ciepła, ale nie gorąca.Masę doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
papryką i dodać
żubrówkę.Schłodzić masę, przed dodaniem do
śledzi - musi być zimna.
Śledzie pokroić na plastry (2 cm), ułożyć w naczyniu warstwę
śledzi, posmarować masą
cebulową, ułożyć tak samo kolejne warstwy.Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień.Smacznego