Wykonanie
Kwas z
buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraiński i barszcz wigilijny .Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu. Picie kwasu z
buraków jest zalecane osobom cierpiącym na anemię. Wystarczy picie 1-2 szklanek dziennie kwasu z
buraków przez 2 tygodnie, aby osiągnąć zauważalne zwiększenie ilości czerwonych krwinek.

Składniki:1 kg
burakówwoda - lekko słona (1 płaska łyżka
soli na 1 litr
wody)5 ząbków
czosnku5 listków laurowych8 ziarenek
ziela angielskiego8 ziarenek
pieprzu1 mała
cebula1-2 łyżki soku z
kiszonych ogórków lub
kiszonej kapusty lub 1/2 kromki
chleba na zakwasiePrzygotowanie:Umyć
buraki pod bieżącą
wodą, nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na plasterki.Przełożyć
buraki do kamiennego garnka lub dużego słoika.Układając
buraki w naczyniu, dodawać
liście laurowe,
pieprz,
ziele angielskie, kawałki
czosnku i talarki
cebuli .Do
buraków dodać osoloną
wodę, tak by je przykryła.Dodać sok z
kiszonych ogórków.Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Zakwas jest gotowy po ok. 1 tygodniu.Gotowy zakwas, zlać do butelki, przechowywać w lodówce.Po odlaniu kwasu,
buraki można ponownie zalać osoloną
wodą. Kwas ukisi się po 2-3 dniach, będzie nieco jaśniejszy niż ten pierwszy, ale równie pyszny.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013