ßßß
Składniki:1 kg burakówwoda - lekko słona (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)5 ząbków czosnku5 listków laurowych8 ziarenek ziela angielskiego8 ziarenek pieprzu1 mała cebula1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty lub 1/2 kromki chleba na zakwasiePrzygotowanie:Umyć buraki pod bieżącą wodą, nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na plasterki.Przełożyć buraki do kamiennego garnka lub dużego słoika.Układając buraki w naczyniu, dodawać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, kawałki czosnku i talarki cebuli .Do buraków dodać osoloną wodę, tak by je przykryła.Dodać sok z kiszonych ogórków.Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Zakwas jest gotowy po ok. 1 tygodniu.Gotowy zakwas, zlać do butelki, przechowywać w lodówce.Po odlaniu kwasu, buraki można ponownie zalać osoloną wodą. Kwas ukisi się po 2-3 dniach, będzie nieco jaśniejszy niż ten pierwszy, ale równie pyszny.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013