ßßß
Składniki:
2 kg buraków6 ząbków czosnku3 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiego4 litry przegotowanej ciepłej wody4 czubate łyżki solikromka prawdziwego dobrego chleba na zakwasie
Sposób przygotowania:Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój w grube plastry. Poukładaj je w słoju lub kamionce na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Na wierzch włóż kromkę chleba. Całość zalej ciepłą wodą wymieszaną z solą. Wszystkie buraki powinny być przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, dociśnij je talerzykiem. Wierzch naczynia przykryj gazą i przewiąż sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni - po 2 dniach wyjmij chleb i zbierz powstałą pianę.
Ukiszony zakwas przecedź i przelej do czystych, szczelnie zamykanych słoików/butelek i przechowuj w lodówce.