Wykonanie
Powrót do natury... To już chyba trend... Ja też mu się dałam porwać. Od dłuższego już czasu chętniej przygotowuję dania od podstaw, rzadziej korzystam ze sklepowych półproduktów. Tak jest zdrowiej i smaczniej!Tym razem spróbowałam przygotować zakwas z
buraków. Można wykorzystywać go dwojako - albo jako bazę dla barszczu (np. wigilijnego) albo jako samodzielny
napój. Co kto lubi :)Zakwas taki jest kopalnią witamin i mikroelementów, podnosi odporność, a do tego jest przepyszny!
Składniki:
2 kg
buraków6 ząbków
czosnku3
listki laurowe5 ziaren
ziela angielskiego4 litry przegotowanej ciepłej
wody4 czubate łyżki
solikromka prawdziwego dobrego
chleba na zakwasieSposób przygotowania:
Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój w grube plastry. Poukładaj je w słoju lub kamionce na zmianę z
przyprawami i
czosnkiem. Na wierzch włóż kromkę
chleba. Całość zalej ciepłą
wodą wymieszaną z
solą. Wszystkie
buraki powinny być przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, dociśnij je talerzykiem. Wierzch naczynia przykryj gazą i przewiąż sznurkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni - po 2 dniach wyjmij
chleb i zbierz powstałą pianę.
Ukiszony zakwas przecedź i przelej do czystych, szczelnie zamykanych słoików/butelek i przechowuj w lodówce.