Wykonanie
Pomysł na
makaron z sosem
truflowym jest bardzo smaczną pamiątką z wakacji z Chorwacji. Przechadzając się po Rovnji zewsząd dochodził bardzo specyficzny zapach
trufli. Szczerze mówiąc zapach niezbyt ładny;) Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Nie
będę opisywała smaku, tym bardziej aromatu, trzeba spróbować i .... albo się się pokocha albo nie.Z Chorwacji przywiozłam
oliwę aromatyzowaną
truflą i słoiczki
trufli w płatkach. Na półkach
polskich sklepów można spotkać dobrej jakości
oliwę truflową i pastę
truflową. Nie kupowałam pasty truflowej bo w składzie zawiera tylko kilka procent
trufli, reszta to
pieczarki. Kilkadziesiąt złotych za
maleńki słoiczek
pieczarek z aromatem
trufli to zdecydowanie za dużo. Jeśli nie znajdziecie
trufli w płatkach, to do przygotowania sosu wystarczy
oliwa truflowa.Przepis ten jest mojego pomysłu, skomponowany tak, aby odtworzyć zapamiętane smaki.

Składniki:200 g
śmietany 18% lub słodkiej
śmietany 30% (użyłam 18%) - porcja dla 3 osób1/2 łyżeczki
soli5-6 łyżeczek
oliwy truflowej1/2 łyżeczki czarnych
trufli w płatkach
pieprz do smaku
natka pietruszkimakaron spaghettiPrzygotowanie:Podgrzać
śmietanę (nie gotować), dodać
sól i niewielką ilość
pieprzu .Do
śmietany dodawać po łyżeczce
oliwy truflowej, intensywnie mieszając, aby składniki się połączyły.Wyłączyć grzanie pod garnkiem i podać posiekane
trufle .
Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie.Sos połączyć ze spaghetti .Po wyłożeniu na talerze posypać
natką .Smacznego