Wykonanie
Przeglądając przepisy na pasztet z
selera, nie znalazłam takiego, który pasował do mojego gustu kulinarnego. Przygotowałam własną wersję tego pasztetu, który jest mocno przyprawiony, wyrazisty i bardzo smakowity.



Składniki:2 duże
selery korzeniowe2 średnie
cebule1/2 kostki
masła3 ząbki
czosnku3
jajka eko1 szklanka
płatków jaglanych1 łyżeczka
gałki muszkatałowej2 łyżeczki
kolendry1,5 łyżeczki
tymianku1,5 -2 łyżeczki
solipieprz świeżo mielony- raczej więcej niż małoPrzygotowanie:
Selery ugotować w skórkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule podsmażyć na
maśle, ostudzić, dodać do
selera.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do
selera.Dodać
jajka,
płatki jaglane i
przyprawy.Aby przekonać się czy pasztet jest wystarczająco przyprawiony, podsmażam na patelni łyżkę masy na pasztet - robię mały kotlecik. Dzięki temu można sprawdzić jaki będzie smak pasztetu po upieczeniu.Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego