ßßß


Składniki:2 duże selery korzeniowe2 średnie cebule1/2 kostki masła3 ząbki czosnku3 jajka eko1 szklanka płatków jaglanych1 łyżeczka gałki muszkatałowej2 łyżeczki kolendry1,5 łyżeczki tymianku1,5 -2 łyżeczki solipieprz świeżo mielony- raczej więcej niż małoPrzygotowanie:Selery ugotować w skórkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule podsmażyć na maśle, ostudzić, dodać do selera.Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do selera.Dodać jajka, płatki jaglane i przyprawy.Aby przekonać się czy pasztet jest wystarczająco przyprawiony, podsmażam na patelni łyżkę masy na pasztet - robię mały kotlecik. Dzięki temu można sprawdzić jaki będzie smak pasztetu po upieczeniu.Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego