Wykonanie
W lodówce zalegają
parówki. Nie ma chętnego do ich spożycia. Na ciepło?...Nie.W potrawce? Może... Ale nie ma ochoty by ją przyrządzić... To może inny sposób?
Parówki w cieście? Tak ! :)Przepis znaleziony Tu .Rewolwerowcowi smakowały wyjątkowo.:)

Składniki:5
parówekOk.180g
mąki( ja wsypałam o wiele więcej)Kopiasta łyżka
proszku do pieczeniapół szklanki
mlekamałe
jajko2 łyżki
olejuKilka łyżek
Przyprawy do grilla lub pizzyŁyżeczka
soli+ 2 łyżeczki
oleju z
PrzyprawąPrzygotowanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i
przyprawę przesiewamy przez sitko do miski. W drugiej misce łączymy
mleko,
olej i
jajko. Mieszamy składniki mokre i suche. Ugniatamy sprężyste ciasto. Jako ,że wychodzi ono dość mokre i lepiące nie żałujemy
mąki . Ciasto nakładamy na
parówki tak jak pozwoli Nam na to jego lepkość. Ja owijałam je i rozcierałam na
parówce póki nie pokryło jej całej i zawinęłam brzegi do wewnątrz .Nacinamy wierzch naszych mutantów i wykładamy na blaszkę obłożoną folią aluminiową.
Parówki w cieście smarujemy jeszcze
olejem , najlepiej
smakowym, bądź wymieszanym z
Przyprawa. Pieczemy ok 25- 30 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.Smacznego Głodonicy!