Wykonanie

Doskonałe
śledziki dla prawdziwych twardzieli :) Sos bardzo mocny, wyrazisty w smaku w połączeniu ze
śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :)Składniki- 4 płaty
śledziowe solone typu
MatjasSos- 1 malutka
cebulka- 2 małe
ogórki kiszone- 1 duży ząbek
czosnku- pół pęczka
koperku- 2 łyżki
majonezu- 2 łyżki gęstej
smietanyWykonaniePłaty
śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka
razy zmieniam
wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.W miseczce przygotowuję sos:
Cebulę i
ogórki kroję w drobniutką kosteczkę,
czosnek przeciskam przez praskę,
koperek siekam. Dodaję
majonez i
śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone
sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej na całą noc) do lodówki. W celu przegryzienia się smaków :)Smacznego :)

Wykonanie