Wykonanie

Roladki z farszem z
sera feta, świeżej
papryki i
ziół, owinięte w plastry
boczku to doskonała propozycja na wszelkie przyjęcia i obiady rodzinne. W smaku wyraziste,
mięsko soczyste, świetne na ciepło jak i na zimno. Polecam :)Składniki ( na 9 szt. roladek )- 3 duże pojedyncze
piersi z kurczaka- mała
czerwona papryka-
ser feta ok. 140 gram-
boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów )-
zioła przyprawowe :
pomidory suszone + bazylia+czosnek-
olejWykonanieKażdą
z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym
czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem
ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę
czerwona paprykę i
zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna łyżka na pierś wystarczy ) na rozbite piersi i zwijam w roladki. Każdą roladkę dodatkowo owijam dwoma plastrami
boczku. Końcówki spinam wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy pędzelka odrobiną
oleju. Roladki przekładam do naczynia, łączeniem do dołu. Na koniec każdą roladkę smaruję delikatnie
olejem również przy pomocy pędzelka. Roladki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę bez przykrycia w 150 stopniach ( z termoobiegiem ) ok. 25-30 minut.Smacznego :)
