Wykonanie

Ciasto
kakaowe z
gruszkami. Bardzo smaczne, wilgotne, proste i szybkie w wykonaniu. Polecam :)Składniki ( na tortownicę 26 cm.)- 5
jajek- 1 szklanka
cukru- 2,5 szklanki
mąki- 0,5 szklanki
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 2 płaskie łyżki
kakao- cztery duże
gruszki- tłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formyWykonanie
Jajka ubijam z
cukrem, dodaję stopniowo przesiana
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao i
oliwę z oliwek. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaje do ciasta obrane ze skórki i pokrojone w dość dużą kostkę
gruszki. Mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w temp.180 stopni ( z termoobiegiem ) ok. 50 minut, do suchego patyczka.Smacznego :)