ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod kremową kołderką jogurtową z rodzynkami i cebulą w piórka

Śledzie pod kremową kołderką jogurtową z rodzynkami i cebulą w piórka

nazwa

Wykonanie

Śledzie pod kremową kołderką jogurtową z rodzynkami i cebulą w piórka
Przystawka ze śledzi w kilka minut w nieco słodkich smakach.
Zapraszam.
Składniki:
500 g śledzi
500 g jogurtu typu greckiego
1 garść rodzynek
2 małe cebule
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki octu balsamicznego z białego wina
1/2 cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:
Śledzie opłukać, wysuszyć, pokroić na mniejsze części, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Jogurt zmieszać z solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym na aksamitny krem. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dorzucić rodzynki. Śledzie przykryć przygotowanym kremem jogurtowym i przyozdobić świeżym tymiankiem. Podawać z grzankami.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/10/sledzie-pod-kremowa-koderka-jogurtowa-z.html