Wykonanie
Smażony
łosoś, któż go nie lubi ?Tym razem proponuję go w towarzystwie uroczej i bardzo zdrowej
soczewicy, koloru czerwonego, podduszonej z delikatną
szalotką i
czosnkiem na
białym winie.Zapraszam.Proporcje dla dwóch osób.Składniki:2 świeże filety z
łososia ze skórą (około 400 g)200 g suszonej
soczewicy2
szalotki3 ząbki
czosnku200 ml białego
wytrawnego wina (Riesling d'Alsace)
sól morskaświeżo mielony
kolorowy pieprz1/2 łyżeczki
curry1 szczypta
kurkumyoliwa30 g
masłaWykonanie:Jedną łyżkę
oliwy z
masłem (1 plaster) rozgrzać na patelni, dorzucić posiekana
szalotkę i
czosnek, dodać
soczewicę, przyprawić
solą,
pieprzem oraz
curry z
kurkum ą, podsmażyć, podlać
winem (200 ml), a następnie
wodą około 100 ml (tylko dozować), tak aby
soczewica zmiękła, a jednocześnie nie była rozgotowana. Na osobnej patelni umyte i osuszone filety z
łososia oprószone sol ą morską i
pieprzem świeżo zmielonym przełożyć na rozgrzaną
oliwę, smażyć od strony skóry do zrumienienia się i z drugiej strony również. Ułożyć na talerzach
soczewicę wraz z usmażonym
łososiem. Podawać ze świeżą
sałatą (u mnie
rukola).


Proponowane
wino do tego dania : Riesling d'Alsace.Smacznego.