ßßß Cookit - przepis na Filet z łososia na czerwonej soczewicy i białym winie

Filet z łososia na czerwonej soczewicy i białym winie

nazwa

Wykonanie

Smażony łosoś, któż go nie lubi ?
Tym razem proponuję go w towarzystwie uroczej i bardzo zdrowej soczewicy, koloru czerwonego, podduszonej z delikatną szalotką i czosnkiem na białym winie.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób.
Składniki:
2 świeże filety z łososia ze skórą (około 400 g)
200 g suszonej soczewicy
2 szalotki
3 ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego wina (Riesling d'Alsace)
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
1/2 łyżeczki curry
1 szczypta kurkumy
oliwa
30 g masła
Wykonanie:
Jedną łyżkę oliwy z masłem (1 plaster) rozgrzać na patelni, dorzucić posiekana szalotkę i czosnek, dodać soczewicę, przyprawić solą, pieprzem oraz curry z kurkum ą, podsmażyć, podlać winem (200 ml), a następnie wodą około 100 ml (tylko dozować), tak aby soczewica zmiękła, a jednocześnie nie była rozgotowana. Na osobnej patelni umyte i osuszone filety z łososia oprószone sol ą morską i pieprzem świeżo zmielonym przełożyć na rozgrzaną oliwę, smażyć od strony skóry do zrumienienia się i z drugiej strony również. Ułożyć na talerzach soczewicę wraz z usmażonym łososiem. Podawać ze świeżą sałatą (u mnie rukola).
Proponowane wino do tego dania : Riesling d'Alsace.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/09/filet-z-ososia-na-czerwonej-soczewicy-i.html