Wykonanie

Korzystając z dobrodziejstw, jakie
daje mi wakacyjna wyprawa do nadmorskiego
kraju Holandii, prezentuję spaghetti z
krewetkami i mulami. Zakupiłam je podczas weekendowego targu, na stoisku pełnego wspaniałości, jakimi są świeże
owoce morza oraz
ryby. Przyznam, że jest to zjawisko cudowne,
mieć przed oczami taki wybór produktów, które się uwielbia. Prawdziwa uczta dla smakoszy, których tutaj serdecznie pozdrawiam i zapraszam na moje danie.Składniki:250 g
makaronu typu spaghetti200 g świeżych
krewetek150 świeżych muli bez skorupek200 ml białego
wytrawnego wina typu Riesling200 ml słodkiej
śmietanki1 ostra mala papryczka1
szalotka3 ząbki
czosnku1 plaster
masła2 szczypty grubej
soli morskiej2 szczypty świeżo zmielonego
kolorowego pieprzukilka świeżo skrojonych plasterków
parmezanu (nie jest konieczny)Wykonanie:Na rozgrzane
masło wrzucić posiekaną
szalotkę,
czosnek i papryczkę, zrumienić, a następnie dodać
krewetki i mule. Przyprawić. Podlać
winem, a po odparowaniu dodać
śmietankę, zredukować sos. Dodać ugotowany
makaron al dente oraz dowolne świeże
zioła.Smacznego.