ßßß Cookit - przepis na Tarte aux fraises - Tarta z truskawkami i kremem pâtissier

Tarte aux fraises - Tarta z truskawkami i kremem pâtissier

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na kolejne szaleństwo truskawkowe na moim blogu. Tym razem na tartę z przepysznym kremem pâtissier . W tym smaku zakochałam się od pierwszego wejrzenia i posmakowania we Francji. Ten mistyczny krem doskonale komponuje się z ciastem francuskim i owocami.
Składniki na tartę :
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g świeżych truskawek
Krem pâtissier :
500 ml mleka
1 jajko + 3 żółtka (wysokiej jakości)
80 g cukru brązowego
50 g mąki pszennej
1 laska wanilii
Wykonanie :
Ciasto umieścić w formie, nakłuć widelcem, aby mocno nie wyrosło (można również pod ciężarem kamyczków oczyszczonych na papierze). Wysmarować ciasto białkiem. Temperatura pieczenia około 200 stopni, czas około 12 minut.
W garnku podgrzać mleko razem z wanilią, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez kilka minut, aby dobrze połączyły się smaki i odstawić. Do miski wbić całe 1 jajko i 3 żółtka (białka przydadzą się do innego deseru), dosypać cukier, utrzeć na kremową masę, stopniowo dosypywać podczas mieszania mąkę przez sito, następnie powoli dolewać gorące mleko, mieszając. Przelać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez minutę. Kontynuować mieszanie do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć do miski, przykryć folią kuchenną masę i odstawić do wystygnięcia. Na ciasto wyłożyć krem, a na nim poukładać umyte i pokrojone (wedle preferencji) truskawki.
Smacznego et bon appétit !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/06/tarte-aux-fraises-tarta-z-truskawkami-i.html