Wykonanie

Zapraszam na kolejne szaleństwo
truskawkowe na moim blogu. Tym razem na tartę z przepysznym kremem pâtissier . W tym smaku zakochałam się od pierwszego wejrzenia i posmakowania we Francji. Ten mistyczny krem doskonale komponuje się z
ciastem francuskim i
owocami.Składniki na tartę :1 opakowanie
ciasta francuskiego500 g świeżych
truskawekKrem pâtissier :500 ml
mleka1
jajko + 3
żółtka (wysokiej jakości)80 g
cukru brązowego50 g
mąki pszennej1
laska waniliiWykonanie :Ciasto umieścić w formie, nakłuć widelcem, aby mocno nie wyrosło (można również pod ciężarem kamyczków oczyszczonych na papierze). Wysmarować ciasto
białkiem. Temperatura pieczenia około 200 stopni, czas około 12 minut.W garnku podgrzać
mleko razem z
wanilią, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez kilka minut, aby dobrze połączyły się smaki i odstawić. Do miski wbić całe 1
jajko i 3
żółtka (
białka przydadzą się do innego deseru), dosypać
cukier, utrzeć na kremową masę, stopniowo dosypywać podczas mieszania
mąkę przez sito, następnie powoli dolewać gorące
mleko, mieszając. Przelać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez minutę. Kontynuować mieszanie do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć do miski, przykryć folią kuchenną masę i odstawić do wystygnięcia. Na ciasto wyłożyć krem, a na nim poukładać umyte i pokrojone (wedle preferencji)
truskawki.

Smacznego et bon appétit !