Wykonanie
![](/Data/Images/wino-francja-kuchnia.blogspot.com\2013_slash_08_slash_guacamole-z-ososiem-i-limonka/l/-472510400.JPG)
Przystawka z
awokado,
świeżym łososiem i pachnącą
kolendrą.Zapraszam.Proporcje dla dwóch osób.Składniki:1
awokado200 g
świeżego łososia1 mała
czerwona cebula1
limonka2 łyżki
oliwy2 szczypty
soli morskiej1 szczypta
pieprzu1 garść świeżej
kolendry2 szczypty uprażonego
sezamuWykonanie:Przekładamy łyżką
awokado do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną
cebulkę, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oliwą. Sparzoną
limonkę ścieramy na tarce, dodajemy skórkę i sok z połowy do
awokado. Do drugiej miseczki przekładamy pokrojony drobno
łosoś, przyprawiamy, wyciskamy sok z drugiej polówki
limonki, dodajemy 1-2 łyżki
oliwy oraz kilka listków
kolendry, mieszamy. Układamy w pucharkach na przemian, puree z
awokado i
łososia, ozdabiając świeżą
natką kolendry i szczyptą
sezamu.Podajemy schłodzone.
![](/Data/Images/wino-francja-kuchnia.blogspot.com\2013_slash_08_slash_guacamole-z-ososiem-i-limonka/l/1267780778.JPG)
Smacznego.