ßßß Cookit - przepis na Guacamole z łososiem i limonką

Guacamole z łososiem i limonką

nazwa

Wykonanie

Przystawka z awokado, świeżym łososiem i pachnącą kolendrą.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób.
Składniki:
1 awokado
200 g świeżego łososia
1 mała czerwona cebula
1 limonka
2 łyżki oliwy
2 szczypty soli morskiej
1 szczypta pieprzu
1 garść świeżej kolendry
2 szczypty uprażonego sezamu
Wykonanie:
Przekładamy łyżką awokado do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą. Sparzoną limonkę ścieramy na tarce, dodajemy skórkę i sok z połowy do awokado. Do drugiej miseczki przekładamy pokrojony drobno łosoś, przyprawiamy, wyciskamy sok z drugiej polówki limonki, dodajemy 1-2 łyżki oliwy oraz kilka listków kolendry, mieszamy. Układamy w pucharkach na przemian, puree z awokado i łososia, ozdabiając świeżą natką kolendry i szczyptą sezamu.
Podajemy schłodzone.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/08/guacamole-z-ososiem-i-limonka.html