Wykonanie
Z cyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną
ziołową tartę z
cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam się przy okazji tarty ze
śliwkami, a nadzieniem
cukinia na pierzynce z
ziołowego serka. Mniam mniam... wcinaliśmy, aż się uszy trzęsły ;)

Składniki:Na kruche ciasto:1,5 szklanki
mąkipół łyżeczki
solipół łyżeczki suszonego
tymianku150 g zimnego
masła2-3 łyżki zimnego
jogurtuNa nadzienie:2
cukinie (żółta i zielona)150 g
ziołowego serka1 łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Ciasto kruche:Ręcznie : Posiekać
masło z
mąką,
solą i
tymiankiem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać
jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.Mikser planetarny/ malakser: Do misy miksera/ malaksera wsypać
mąkę,
sól i
tymianek. Wymieszać. Następnie dodać
masło pokrojone w kostkę. Włączyć urządzenie i miksować do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodać
jogurt i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na kształt koła (o śr. ok. 30 cm) bezpośrednio na papierze do pieczenia, na grubość ok. 5 mm (najlepiej ciasto przykryć folią spożywczą i przez folię rozwałkować). Ciasto wraz z papierem przenieść na blachę z piekarnika. Na cieście rozsmarować
ziołowy serek pozostawiając ok. 5 cm margines. Na
serku ułożyć
cukinię pokrojoną w plastry zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę
ślimaka.
Cukinię posypać
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem. Zawinąć brzegi ciasta na
cukinię tworząc zgrabny krążek. Wierzch ciasta posmarować
wodą.Piec przez ok. 45 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika delikatnie przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.