ßßß
Składniki:Na kruche ciasto:1,5 szklanki mąkipół łyżeczki solipół łyżeczki suszonego tymianku150 g zimnego masła2-3 łyżki zimnego jogurtuNa nadzienie:2 cukinie (żółta i zielona)150 g ziołowego serka1 łyżeczka ziół prowansalskichsól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Ciasto kruche:Ręcznie : Posiekać masło z mąką, solą i tymiankiem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.Mikser planetarny/ malakser: Do misy miksera/ malaksera wsypać mąkę, sól i tymianek. Wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Włączyć urządzenie i miksować do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodać jogurt i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na kształt koła (o śr. ok. 30 cm) bezpośrednio na papierze do pieczenia, na grubość ok. 5 mm (najlepiej ciasto przykryć folią spożywczą i przez folię rozwałkować). Ciasto wraz z papierem przenieść na blachę z piekarnika. Na cieście rozsmarować ziołowy serek pozostawiając ok. 5 cm margines. Na serku ułożyć cukinię pokrojoną w plastry zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka. Cukinię posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zawinąć brzegi ciasta na cukinię tworząc zgrabny krążek. Wierzch ciasta posmarować wodą.Piec przez ok. 45 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika delikatnie przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.