ßßß
Składniki (na ok.1 kg sera):4 litry świeżego mleka180 ml śmietany kremówki2 łyżeczki solipół łyżeczki podpuszczki mikrobiologicznej w płynie60 ml zimnej wodyDodatkowo będą potrzebne: termometr spożywczy, gaza lub duże sitkoPrzygotowanie:1. Do garnka (najlepiej z grubym dnem, aby mleko się nie przypaliło) wlać mleko, dodać śmietanę i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu.
2. Kiedy mleko zacznie się podnosić (powinno osiągnąć temp. 95-100 ° C) zdjąć z ognia i ostrożnie przelać do drugiego garnka. Dodać sól i wymieszać.3. Pozostawić mleko do ostygnięcia - temperatura musi spaść do 38 ° C. Zajmie to ok. godzinę, ale można ten proces przyspieszyć poprzez zanurzenie garnka w wodzie z lodem. Na koniec ściągnąć z mleka kożuch.
4. W małej miseczce wymieszać podpuszczkę z zimną wodą. Dodać do mleka i wymieszać.5. Następnie pozostawić mleko na ok. 10 minut, aż się widocznie zagęści (nie mieszać w tym czasie).6. Teraz drewnianą łyżką szybko wymieszać mleko (przez ok. 20 sekund), aby przerwać koagulację.
7. Zamienić drewnianą łyżkę na łyżkę cedzakową (wg mnie nie jest to konieczne) i mieszać mleko w jednym kierunku, tym razem powoli, przez ok. 5 minut. Podczas mieszania zaobserwujemy oddzielające się od mleka małe grudki sera.
8. Przygotować miskę i nałożyć na nią duże sitko lub gazę (można ją przymocować za pomocą gumki recepturki). Za pomocą małego sitka wyłapywać grudki sera i przenosić na przygotowane sitko/ gazę (ja po prostu przelałam serwatkę z serem przez sitko/ gazę).
9. Zostawić ricottę na sitku/ gazie w temp. pokojowej na ok. 2 godziny, aby odciekła z nadmiaru serwatki. (UWAGA: Do przygotowania cannoli ricotta musi być dobrze odsączona, tzn. po wspomnianych dwóch godzinach wstawić ricottę na noc do lodówki, aby ser dalej odciekał).10. Następnie przełożyć serek do hermetycznego pojemnika. Przechowywać w lodówce do 3 dni.Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts"