Wykonanie
Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od bardzo smacznej i zdrowej zapiekanki. Uwielbiam
kaszę jaglaną, choć przyznam, że wcześniej jej nie doceniałam. Czy wiecie, że odkwasza i oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, dodaje energii, a także jest źródłem cennych substancji odżywczych? Więcej o właściwościach
kaszy jaglanej można przeczytać np. tutaj . Zatem zachęcam do uwzględnienia jej w codziennym menu :)

Składniki (na formę o wym. 17x23 cm):1 szklanka
kaszy jaglanej200 g
twarogu półtłustego150 g
serka homogenizowanego waniliowego150 g
jogurtu naturalnego1
jajko1-2 łyżki
masła lub
oleju2 łyżki
rodzynek2 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanegoDo dekoracji:
mus owocowy lub świeże
owocePrzygotowanie:1. Zagotować 3 szklanki
wody. Do wrzątku wrzucić opłukaną wcześniej
kaszę, dodać masło/
olej i gotować na małym ogniu pod przykryciem, przez ok. 15-20 min.2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.3.
Twaróg utrzeć z
jajkiem,
cukrem i
serkiem homogenizowanym, dodać
rodzynki i wymieszać.4. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę
kaszy, na niej
twaróg i przykryć resztą
kaszy. Polać
jogurtem.5. Zapiekać przez ok. 20-25 min. Udekorować
musem owocowym lub świeżymi
owocami.Inspiracja: "
Kasza jaglana na 99 sposobów" A. Ptak., M. Salawa