ßßß
Składniki (na formę o wym. 17x23 cm):1 szklanka kaszy jaglanej200 g twarogu półtłustego150 g serka homogenizowanego waniliowego150 g jogurtu naturalnego1 jajko1-2 łyżki masła lub oleju2 łyżki rodzynek2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanegoDo dekoracji:mus owocowy lub świeże owocePrzygotowanie:1. Zagotować 3 szklanki wody. Do wrzątku wrzucić opłukaną wcześniej kaszę, dodać masło/ olej i gotować na małym ogniu pod przykryciem, przez ok. 15-20 min.2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.3. Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem i serkiem homogenizowanym, dodać rodzynki i wymieszać.4. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kaszy, na niej twaróg i przykryć resztą kaszy. Polać jogurtem.5. Zapiekać przez ok. 20-25 min. Udekorować musem owocowym lub świeżymi owocami.Inspiracja: "Kasza jaglana na 99 sposobów" A. Ptak., M. Salawa