Wykonanie
Na wielkanocnym
stole nie może zabraknąć babki, dlatego poniżej zamieszczam przepis na babkę... z 7 Up-em, który pełni tu rolę spulchniacza. Moja propozycja nie jest pracochłonna, a efekt końcowy bardzo smaczny :) Babka jest puszysta, cudownie wilgotna, słodka, z orzeźwiającym posmakiem
cytrynowo-
limonkowym. Polecam serdecznie.

Składniki:340 g
masła3 szklanki *
cukru (dałam trochę mniej)5
jajek3 szklanki
mąkipół łyżeczki
soli1 szklanka
napoju 7 Up (zamienniki: Sprite lub inny
napój gazowany o smaku
cytrynowo-
limonkowym lub
cytrynowym)skórka otarta z (wcześniej sparzonej)
cytrynyskórka otarta z (wcześniej sparzonej)
limonki* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlDo dekoracji:
cukier puder lub
lukier (z
cukru pudru i
soku z cytryny), kandyzowana skórka cedratu do posypaniaPrzygotowanie:Składniki powinny
mieć temp. pokojową, należy je wyjąć z lodówki min. godzinę wcześniej.1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 ° C. Piekłam też z termoobiegiem w temp. 150 ° C (patrz niżej, pkt. 7).2. W misie miksera utrzeć miękkie
masło z
cukrem (za pomocą mieszadła do ucierania), następnie dodawać pojedynczo
jajka, ucierać masę po dodaniu
jajka. Każde kolejne wbijać po "wchłonięciu się" poprzedniego.3.
Mąkę przesiać, dodać do niej
sól i wymieszać. Dodawać do ucieranej masy po szklance
mąki na raz, wymieszać po każdym dodaniu.4. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli dolewać 7 Up. Mieszać do połączenia składników.5. Na koniec dodać skórkę otartą z
cytryny i
limonki. Wymieszać.6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto.7. Piec przez ok. 75 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika i użytej formy - do suchego patyczka). Z racji dużej porcji ciasta, w typowej formie do babki (jak na poniższych zdjęciach) piekłam z termoobiegiem przez ok. 100 min., na najniższym poziomie. Dzięki temu babka równomiernie się upiekła i ładnie odeszła od formy.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 20 minut, następnie ostrożnie przełożyć na talerz. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.8. Udekorować
cukrem pudrem lub polukrować.Źródło/ Inspiracja: thepioneerwoman.com
