ßßß
Składniki:340 g masła3 szklanki * cukru (dałam trochę mniej)5 jajek3 szklanki mąkipół łyżeczki soli1 szklanka napoju 7 Up (zamienniki: Sprite lub inny napój gazowany o smaku cytrynowo-limonkowym lub cytrynowym)skórka otarta z (wcześniej sparzonej) cytrynyskórka otarta z (wcześniej sparzonej) limonki* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlDo dekoracji: cukier puder lub lukier (z cukru pudru i soku z cytryny), kandyzowana skórka cedratu do posypaniaPrzygotowanie:Składniki powinny mieć temp. pokojową, należy je wyjąć z lodówki min. godzinę wcześniej.1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 ° C. Piekłam też z termoobiegiem w temp. 150 ° C (patrz niżej, pkt. 7).2. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem (za pomocą mieszadła do ucierania), następnie dodawać pojedynczo jajka, ucierać masę po dodaniu jajka. Każde kolejne wbijać po "wchłonięciu się" poprzedniego.3. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i wymieszać. Dodawać do ucieranej masy po szklance mąki na raz, wymieszać po każdym dodaniu.4. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli dolewać 7 Up. Mieszać do połączenia składników.5. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać.6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto.7. Piec przez ok. 75 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika i użytej formy - do suchego patyczka). Z racji dużej porcji ciasta, w typowej formie do babki (jak na poniższych zdjęciach) piekłam z termoobiegiem przez ok. 100 min., na najniższym poziomie. Dzięki temu babka równomiernie się upiekła i ładnie odeszła od formy.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 20 minut, następnie ostrożnie przełożyć na talerz. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.8. Udekorować cukrem pudrem lub polukrować.Źródło/ Inspiracja: thepioneerwoman.com