ßßß
Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 10 cm):1,5 szklanki * zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto4 żółtka6 łyżek cukru pudru4-5 łyżek kakao tradycyjnego500 g serka mascarpone250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%100 ml gęstej śmietany 18%1 łyżeczka zagęstnika do śmietany200-250 g podłużnych biszkoptówduży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika* szklanka o poj. 250 mlPrzygotowanie:1. Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do kawy likier i wymieszać.
2. Jajka sparzyć przed oddzieleniem żółtek od białek. Żółtka utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru pudru (pozostałe dwie zostawiamy na później), następnie przelać żółtka do metalowej miski i umieścić ją nad garnkiem z niedużą ilością gotującej się wody (dno metalowej miski nie może stykać się z wodą) i dokładnie ubijać przez ok. 5-6 min. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Ostudzić.3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z ubitymi żółtkami (można to zrobić mikserem na najniższych obrotach), a następnie z ubitą śmietaną.4. Masę podzielić na 3 części. Biszkopty kolejno zanurzać w kawie wymieszanej z likierem (trzeba to zrobić szybko, aby biszkopty się nie rozpadły) i układać na dnie formy. Przykryć pierwszą częścią kremu i posypać kakao za pomocą sitka. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować drugą częścią kremu i posypać kakao. Powtórzyć czynność z trzecią warstwą kremu. Na trzecią warstwę kremu z kakao wyłożyć namoczone biszkopty, a na nie wiśnie.5. Ubić 100 ml śmietany, pod koniec dodając zagęstnik i pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Równomiernie rozprowadzić na warstwie wiśni i posypać kakao.6. Wstawić na noc do lodówki.7. Schłodzony deser nakładać łyżką - do pucharków lub na talerzyki.Źródło/ Inspiracja: Kwestia Smaku