Wykonanie
Uwielbiam
drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach
strucli.

Składniki:30 g świeżych
drożdży4 łyżki
cukru5 łyżek
mleka300 g
mąki4
żółtka1
cukier waniliowy4 łyżki
masła300 g
powideł śliwkowych (może być też
dżem porzeczkowy)dodatkowo : roztrzepane
jajko do posmarowaniaPrzygotowanie:

1.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru, rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłego
mleka i dodajemy tyle
mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej
śmietany. Mieszamy. Zostawiamy w cieple.2.
Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem.

3. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte
żółtka,
cukier waniliowy, 2 łyżki
mleka i letnie stopione
masło oraz pozostałą
mąkę. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką (lub mikserem z hakiem).4. Gdy zacznie odchodzić od łyżki/ haka, rozwałkujemy na grubość 1 cm, formując prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie powidłami, uważając, żeby nie sięgały dalej niż 2 cm od krawędzi krótszych
boków prostokąta.

Wolną przestrzeń zostawiamy także wzdłuż jednego z
boków dłuższych. Krótsze boki zakładamy do środka. Wystarczy, gdy szerokość zakładki wynosi 3 cm. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku, zaczynając od
boku posmarowanego do końca.5. Uformowaną w ten sposób
struclę przenosimy do wąskiej długiej foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.6. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, smarujemy wierzch roztrzepanym
jajkiem i pieczemy na jasnozłoty kolor. Ja piekłam w temp. 180 ° C przez 35 min.7.
Struclę pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Możemy polukrować lub posypać
cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: palcelizac.gazeta.pl
