ßßß
Składniki:30 g świeżych drożdży4 łyżki cukru5 łyżek mleka300 g mąki4 żółtka1 cukier waniliowy4 łyżki masła300 g powideł śliwkowych (może być też dżem porzeczkowy)dodatkowo : roztrzepane jajko do posmarowaniaPrzygotowanie:
1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłego mleka i dodajemy tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Mieszamy. Zostawiamy w cieple.2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
3. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mleka i letnie stopione masło oraz pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką (lub mikserem z hakiem).4. Gdy zacznie odchodzić od łyżki/ haka, rozwałkujemy na grubość 1 cm, formując prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie powidłami, uważając, żeby nie sięgały dalej niż 2 cm od krawędzi krótszych boków prostokąta.
Wolną przestrzeń zostawiamy także wzdłuż jednego z boków dłuższych. Krótsze boki zakładamy do środka. Wystarczy, gdy szerokość zakładki wynosi 3 cm. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od boku posmarowanego do końca.5. Uformowaną w ten sposób struclę przenosimy do wąskiej długiej foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.6. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i pieczemy na jasnozłoty kolor. Ja piekłam w temp. 180 ° C przez 35 min.7. Struclę pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: palcelizac.gazeta.pl