Wykonanie
Co zrobić z
ziemniakami, które zostały z obiadu? Prosty deser -
drożdżowe oponki :) Jestem pewna, że niejedna osoba, która ich spróbuje zdziwi się, że jednym z ich głównych składników są właśnie
ziemniaki. Przekonajcie się sami :)

Składniki (na ok. 20 szt.):350 g ugotowanych
ziemniaków50 g świeżych
drożdżypół kg
mąki2
jajka50 g roztopionego
masła1/4 szklanki
cukru1 łyżka
octu2 łyżki
wodyPrzygotowanie:Na stolnicę wysypać
mąkę, dodać
ziemniaki i
drożdże przeciśnięte przez praskę, zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z
cukru pudru i
soku z cytryny.Źródło/ Inspiracja: wypiekibeaty.com.pl
