Wykonanie
Nie wypada mi zachwalać własnych wypieków, ale inaczej nie
mogę: te
ciasteczka są OBŁĘDNE:) W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, a
maliny nadają im lekko kwaskowej nuty. Czego chcieć więcej? :)

Składniki (na 3 blachy - 36 szt.):1 kostka
masła3/4 szklanki
cukrupół szklanki (250 ml)
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu2 opakowania budyniu
śmietankowego instant, np. tego (zamiast
śmietankowego można dać
waniliowy i pominąć dodanie niżej wymienionego ekstraktu z
wanilii)2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soligarść suszonych
malin (zamiast
malin można dodać
suszoną żurawinę lub... M&Msy)
cukier cynamonowy do obtoczenia
ciastek (1/3 szklanki
cukru wymieszać z jedną łyżeczką
cynamonu)Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 175 ° C (z termoobiegiem). Wyłożyć 3 blachy papierem do pieczenia.
Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem razem z
cukrem brązowym i
białym na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo
jajka,
sodę rozpuszczoną w 1 łyżce
wody i ekstrakt z
wanilii. Kolejno dodawać: szczyptę
soli,
cynamon, stopniowo dosypać
mąkę i budynie. Miksować do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką suszone
maliny.

Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, obtoczyć je w
cynamonowym cukrze i kłaść na blasze leciutko od góry spłaszczając (ale nie za bardzo, bo zobaczycie, że w piekarniku same się "rozleją"), zachować odstęp ok. 3 cm
między ciastkami. Na jednej blasze zmieściło mi się 12
ciastek.Piec przez ok. 10-12 min. W moim piekarniku wystarczyło 10 min.Źródło/ Inspiracja: somethingswanky.com
