Wykonanie
Święta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:) Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z
drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy.

Składniki:0,5 kg
mąki pszennej5 dag
drożdży1 łyżka
masła1 łyżka
miodu2 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanegopół szklanki
wody1 łyżka
przyprawy do piernika (można dać trochę więcej, aby smak
przyprawy był bardziej wyczuwalny)kilka łyżek
dżemu porzeczkowego do przełożenia pierniczkówPrzygotowanie:W ciepłej wodzie rozpuścić
cukier i
drożdże. W rondelku rozpuścić
masło z
miodem i
przyprawą do piernika.Do miski wsypać
mąkę, dodać roztopione
masło z
miodem i
przyprawą korzenną oraz
drożdże rozpuszczone w wodzie z
cukrem.Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać
mąką lub dodać
wody).Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami
ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia. Piec ok. 10 min. w 180 st. C. Termoobieg: 15 min. w 170 st. C.Przepis znalazłam na tym blogu.Gdy pierniczki wystygną poprzecinać je na pół i posmarować
dżemem. Udekorować lukrem wg poniższego przepisu:
Lukier uniwersalny:1
białko1-1,5 szklanki
cukru pudrułyżka
soku z cytrynyBiałko ubić mikserem na sztywno, dodać trochę
cukru pudru i łyżkę
soku z cytryny, ubijać, następnie powoli dodawać resztę
cukru pudru, sprawdzając czy
lukier jest wystarczająco gesty.