ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie

Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie

nazwa

Wykonanie

Święta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:) Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
pół szklanki wody
1 łyżka przyprawy do piernika (można dać trochę więcej, aby smak przyprawy był bardziej wyczuwalny)
kilka łyżek dżemu porzeczkowego do przełożenia pierniczków
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika.
Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem.
Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody).
Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia. Piec ok. 10 min. w 180 st. C. Termoobieg: 15 min. w 170 st. C.
Przepis znalazłam na tym blogu.
Gdy pierniczki wystygną poprzecinać je na pół i posmarować dżemem. Udekorować lukrem wg poniższego przepisu:
Lukier uniwersalny:
1 białko
1-1,5 szklanki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Białko ubić mikserem na sztywno, dodać trochę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny, ubijać, następnie powoli dodawać resztę cukru pudru, sprawdzając czy lukier jest wystarczająco gesty.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/11/drozdzowe-pierniczki-proste-i-szybkie.html