ßßß
 
            
         Składniki na ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka cukrupół kostki margaryny (rozpuszczonej)1 jajko1 szklanka mlekapół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny)1 łyżeczka sody oczyszczonejewentualnie 1 czubata łyżka kakaoMasa karpatkowa:2 szklanki mlekapół szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 kostka masła1 cukier waniliowy (16 g)1 żółtkoPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm, ale lepsza będzie mniejsza np. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe), piec ok. 40 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni (termoobieg - nie nagrzewałam wcześniej piekarnika) lub 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.Masa karpatkowa:Z mąki i mleka ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać mąkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć.Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto, można posmarować też wierzch ciasta i obsypać je kolorową posypką (zużyłam 120 g posypki). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.Zdjęcia prezentują ciasto PRZED SCHŁODZENIEM, dlatego masa jest trochę płynna.
Składniki na ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka cukrupół kostki margaryny (rozpuszczonej)1 jajko1 szklanka mlekapół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny)1 łyżeczka sody oczyszczonejewentualnie 1 czubata łyżka kakaoMasa karpatkowa:2 szklanki mlekapół szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 kostka masła1 cukier waniliowy (16 g)1 żółtkoPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm, ale lepsza będzie mniejsza np. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe), piec ok. 40 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni (termoobieg - nie nagrzewałam wcześniej piekarnika) lub 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.Masa karpatkowa:Z mąki i mleka ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać mąkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć.Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto, można posmarować też wierzch ciasta i obsypać je kolorową posypką (zużyłam 120 g posypki). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.Zdjęcia prezentują ciasto PRZED SCHŁODZENIEM, dlatego masa jest trochę płynna.
