ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto "Dziadek"

Proste ciasto "Dziadek"

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na proste ciasto, które zawsze się udaje. Kiedyś piekłam je bardzo często w prodiżu. Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia, funkcjonuje od wielu lat w mojej rodzinie. Domyślam się, że to konkurencja dla Babek:)
Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
pół kostki margaryny (rozpuszczonej)
1 jajko
1 szklanka mleka
pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ewentualnie 1 czubata łyżka kakao
Masa karpatkowa:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 kostka masła
1 cukier waniliowy (16 g)
1 żółtko
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm, ale lepsza będzie mniejsza np. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe), piec ok. 40 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni (termoobieg - nie nagrzewałam wcześniej piekarnika) lub 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.
Masa karpatkowa:
Z mąki i mleka ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać mąkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć.
Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto, można posmarować też wierzch ciasta i obsypać je kolorową posypką (zużyłam 120 g posypki). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zdjęcia prezentują ciasto PRZED SCHŁODZENIEM, dlatego masa jest trochę płynna.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/10/proste-ciasto-dziadek.html