ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za pesto, nie lubię ryb i owoców morza...ale ten smak zdecydowanie przypadł mi do gustu! Przyznam, że bardzo się obawiałam " co z tego wyjdzie", jednak gdy spróbowałam...to danie zdecydowanie już jest jednym z moich ulubionych! Wszystko idealnie do siebie pasuje, sardynki, bazylia, konfitura z czosnku...jak dla mnie ekstra. Koniecznie musicie spróbować. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzany też jest dobry :)
Przepis pochodzi z książki "Makarony" Drouet&Viel
200 g sardynek w oleju
1 główka czosnku
1 pęczek świeżej bazylii
50 g orzeszków piniowych
100 ml oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
dowolny makaron, u mnie wstążki od Makaronów Polskich
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 40 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia.
Wyciskamy upieczony miąższ z czosnku (naciskając na ząbki czosnku), wkładamy go do miski miksera lub blendera. Dodajemy bazylię, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek i odsączone sardynki. Całość miksujemy/blendujemy.
Na patelnię przekładamy ugotowany makaron i przygotowane przez nas pesto. Podgrzewamy przez 5 minut na średnim ogniu i podajemy od razu po podgrzaniu. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/03/makaron-z-pesto-sardynkowym-i-konfitura.html