Wykonanie
Kiedy jakiś czas temu zapytałam Was na facebooku co wolicie - kluski śląskie, czy kopytka, o dziwo większość z Was opowiedziała się za...kopytkami. Piszę "o dziwo", ponieważ ja wprost uwielbiam kluski śląskie:) Najlepsze są te zrobione przez Babcię Krysię, niestety szybko znikają i niewiele dla mnie zazwyczaj zostaje.Dzisiaj mam dla Was najprostszy przepis na kluski śląskie.
Potrzebujemy:1 kg ugotowanych
ziemniakówmąkę ziemniaczaną2
jajka1 łyżkę
masłaUgotowane
ziemniaki wraz z łyżką
masła przeciskamy przez praskę do
ziemniaków, lub tak jak w moim wypadku - przez maszynkę do
mielenia mięsa. Przekładamy do miski, przyklepujemy i wycinamy 1/4 (trójkąt). W to miejsce wsypujemy do równości
mąkę ziemniaczaną, wyjętą część
ziemniaków wkładamy z powrotem do masy, wbijamy
jajka i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Dzielimy je na kilka mniejszych części, z każdej po kolei robimy rurkę, którą kroimy w poprzek na mniejsze części. Z pokrojonych kawałków formujemy kulki, palcem w środku robimy dziurkę.Kluski gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody.Podajemy z pysznym sosem lub polane po prostu niewielką ilością dobrej
oliwy z oliwek.Smacznego:)