ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kiedy jakiś czas temu zapytałam Was na facebooku co wolicie - kluski śląskie, czy kopytka, o dziwo większość z Was opowiedziała się za...kopytkami. Piszę "o dziwo", ponieważ ja wprost uwielbiam kluski śląskie:) Najlepsze są te zrobione przez Babcię Krysię, niestety szybko znikają i niewiele dla mnie zazwyczaj zostaje.
Dzisiaj mam dla Was najprostszy przepis na kluski śląskie.
Potrzebujemy:
1 kg ugotowanych ziemniaków
mąkę ziemniaczaną
2 jajka
1 łyżkę masła
Ugotowane ziemniaki wraz z łyżką masła przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub tak jak w moim wypadku - przez maszynkę do mielenia mięsa. Przekładamy do miski, przyklepujemy i wycinamy 1/4 (trójkąt). W to miejsce wsypujemy do równości mąkę ziemniaczaną, wyjętą część ziemniaków wkładamy z powrotem do masy, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Dzielimy je na kilka mniejszych części, z każdej po kolei robimy rurkę, którą kroimy w poprzek na mniejsze części. Z pokrojonych kawałków formujemy kulki, palcem w środku robimy dziurkę.
Kluski gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z pysznym sosem lub polane po prostu niewielką ilością dobrej oliwy z oliwek.
Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/02/najlepsze-kluski-slaskie.html