ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie słodkie dodatki do mięs, jak np. żurawinę, to ten sos na pewno przypadnie Wam do gustu! Podobny sos widziałam kiedyś gdzieś w internecie, ale niestety nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie. Samo wykonanie było improwizacją, ale przepis jeszcze powtórzę, sos jest wprost idealny. Nawet mój Maluszek był nim zachwycony:-) (wyjadał z niego "kulki" - pestki granatu)
Potrzebujemy:
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
pieprz
1/2 szklankę soku wyciśniętego z granatu
2 łyżki pestek z granatu
1/2 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżkę miodu
1/2 cebuli
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy w rondelku, dolewamy sok z granatu i bulion. Całość gotujemy aż sos znacznie się zredukuje. Dodajemy miód i gotujemy jeszcze kilka minut. Po tym czasie doprawiamy pieprzem i dodajemy mąkę ziemniaczaną bardzo szybko mieszając. Gotujemy jeszcze dwie minuty, ciągle mieszamy. Sos przecedzamy przez sitko (np. do miseczki) i dodajemy pestki granatu, mieszamy. Podajemy do mięs :-) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/10/sos-z-granatow-idealny-dodatek-do-mies.html