Wykonanie
Pieczona
kaczka w pomarańczach i miodzie to danie, które świetnie pasuje na specjalne okazje. Wymaga sporo czasu więc
kaczkę robię od święta. Jest smakowita.
Składniki:2 kg
kaczka3 pomarańcze+1 do ozdoby1
cebulaolej bądź
oliwasólpieprz2 łyżki
miodubulion (szklankę)nici do zszycia
kaczkifolia aluminiowawykałaczka
Kaczkę natrzeć
olejem,
solą i
pieprzem. Ponakłuwać
mięso gęsto. Wstawić do lodówki na noc. Zszyć jeden otwór
kaczki, w drugi włożyć pokrojoną w
pióra cebulę. Wycisnąć sok z jednej
pomarańczy i wlać do środka
kaczki. Zaszyć drugi otwór. Zagotować
bulion. Podlać
kaczkę. Wycisnąć sok z dwóch
pomarańczy i zmieszać z
miodem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Włożyć
kaczkę w brytfance, piersiami w dół, przykryć folią aluminiową. Piec w tej temperaturze pół godziny,
potem posmarować
kaczkę na wierzchu
miodem z
sokiem i zwiększyć do 200 st. C. Piec następne pół godziny. Obrócić
kaczkę posmarować drugą stronę
miodem z
sokiem. Piec godzinę w 200 st. C. Czwartą
pomarańczę pokroić w plastry i położyć na
kaczce. Gdy
kaczka ma ponad 2 kg musimy podpiec ją jeszcze z 15 minut. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.