ßßß
Potrzebujemy (na 4 pucharki)250 g mascarponeokoło 20 truskawekpaczkę biszkoptówkawę zaparzoną z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej70 g cukru pudru3 jajka1 łyżka ekstraktu waniliowegoamaretto (ilość według uznania)Kawę zaparzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze części.Oddzielamy żółtka od białek, żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką jasną masę, dodajemy mascarpone - cały czas miksując, dodajemy ekstrakt waniliowy. W drugiej misce miksujemy białka i na koniec łączymy je z żółtkami.Do ostudzonej kawy dolewamy Amaretto (u nas kilka łyżek) i maczamy w niej biszkopty. Układamy je na dnie pucharków, następnie kładziemy truskawki i krem, układamy tak po dwie - trzy warstwy w każdym pucharku. Deser schładzamy w lodówce. Przed podaniem z wierzchu posypujemy kakao (u nas go zabrakło, ale nie było niezbędne).Smacznego!