Klasyczny deser. Nie wymaga pieczenia, więc zawsze się udaje. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych "W poszukiwaniu smaku doskonałego" Roberta Sowy. Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 8 Składniki: 500 g. serka mascarpone 100 g. cukru pudru 4 jajka 200 ml śmietany 36% 1,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 40 ml likieru amaretto 2 paczki okrągłych biszkoptów 4 łyżeczki kakao Zaparzyć kawę. Białka utrzeć. Ubić śmietanę. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem. Dodać serekmascarpone. Dodać ubitą śmietanę. Dodać białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Kawę wymieszać z likierem. W kawie nasączyć biszkopty i ułożyć dolną warstwę w małych pucharkach lub dużej przezroczystej formie . Następnie ułożyć warstwę kremu. Ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i drugą warstwę kremu. Posypać kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki.