Klasyczny deser. Nie wymaga pieczenia, więc zawsze się udaje. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych "W poszukiwaniu smaku doskonałego" Roberta Sowy.Czas przygotowania: 30 min.Ilość porcji: 8Składniki:500 g. serka mascarpone100 g. cukru pudru4 jajka200 ml śmietany 36%1,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej40 ml likieru amaretto2 paczki okrągłych biszkoptów4 łyżeczki kakaoZaparzyć kawę.Białka utrzeć.Ubić śmietanę.Mikserem utrzeć żółtka z cukrem. Dodać serekmascarpone. Dodać ubitą śmietanę. Dodać białko i ostrożnie wymieszać łyżką.Kawę wymieszać z likierem.W kawie nasączyć biszkopty i ułożyć dolną warstwę w małych pucharkach lub dużej przezroczystej formie . Następnie ułożyć warstwę kremu. Ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i drugą warstwę kremu.Posypać kakao.Wstawić na kilka godzin do lodówki.