Wykonanie
Przy okazji robienia
tortu o którym
mowa w poprzednim wpisie, miałam okazję przypomnieć sobie prosty przepis na pyszny krem
maślany. Moja Mama ten krem robi odkąd pamiętam, jest niesamowicie kaloryczny, ale idealnie nadaje się do przystrajania
tortów oraz jako "klej" pod masę
cukrową lub masę z pianek marshmallows.
Wybaczcie mi to zdjęcie - było robione na szybko i niewiele na nim widać - tu akurat tort jest posmarowany kremem, na to zostanie nałożony
lukier plastyczny z pianek jojo.Do kremu potrzebujemy:1
jajko1 szklankę
cukru2 łyżki
cukru waniliowegoaromat rumowy1 kostkę
masłaMasło w temperaturze pokojowej miksujemy aż
zrobi się puszyste. W drugiej misce miksujemy
białko jajka, powoli dodajemy
cukier i
cukier puder i całość miksujemy aż
cukier całkowicie się rozpuści. Trwa to długo, można się wspomóc i ustawić miskę (metalową) nad kąpielą
wodną.
Cukier wtedy się szybciej rozpuszcza. Na koniec dodajemy
żółtko i jeszcze chwilę miksujemy.Teraz jest czas na dodawanie zmiksowanego
jajka z
cukrem do zmiksowanego
masła. Robimy to powoli, po jednej łyżce - bardzo dokładnie miksując. Krem jest gęsty, jednolity. Na sam koniec dodajemy
aromatu rumowego (lub innego wedle uznania). Gotowe!*Krem przechowujemy w lodówce.