Wykonanie
Konfitura z
rabarbaru "chodziła" za mną od dawna i strasznie się cieszę, że wreszcie ją zrobiłam. Zajęło mi to dosłownie moment, a smak jest rewelacyjny. Żałuję, że kupiłam za mało
rabarbaru (a właściwie dużo, ale po podzieleniu na porcje i odłożeniu do pozostałych
przetworów, na tę
konfiturę zostało zbyt mało).To nie jest tak, że ja Was tylko zachęcam do zrobienia takiej
konfitury, Wy po prostu musicie jej spróbować! U mnie już zniknęło pół słoiczka ;-)

Potrzebujemy (na 1 słoiczek
konfitury z
rabarbaru):3-4 łodygi
rabarbaru3-4 łyżki
cukru trzcinowego4 łyżki
wodyRabarbar dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (około 2 cm). Przekładamy go na patelnię, dodajemy
cukier i
wodę i smażymy na średnim ogniu. Po kilku minutach część
wody wyparuje, a
rabarbar zrobi się miękki - za pomocą drewnianej łyżki miażdżymy go aby powstały małe kawałki. Przekładamy do wyparzonego słoiczka i albo od razu jemy (tzn jak się schłodzi), albo zakręcamy i ustawiamy nakrętką w dół i przechowujemy z innymi
przetworami;)