Wykonanie
Dzisiejszy wpis ze specjalną dedykacją dla mojej równolatki. Ewelina, którą doskonale znacie z Kuchni Pełnej Smaków ma dzisiaj swoje osiemnaste ;) urodziny. Specjalnie dla niej dzisiejszy, rozpustny deser. W głowie może się po nim zakręcić, ale w urodziny można sobie pozwolić na takie szaleństwo.

Składniki (na 1 - 2 porcje):150 g
mascarpone50 g Baileys'a100 g
rabarbaru3 łyżki
cukru trzcinowegoodrobina
wody50 - 80 g
biszkoptu (lub biszkopcików)150 ml
kawy50 ml Baileys'aWykonanie:Świeżo zaparzoną
kawę mieszamy z Baileys'em. Moczymy w tym
biszkopty.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka dodajemy
cukier i odrobinę
wody. Gotujemy, aż
rabarbar się delikatnie rozpadnie. Ostawiamy do ostygnięcia.
Mascarpone miksujemy z Baileys'em. W naczyniu na dno kładziemy namoczone
biszkopty. Na to masę
mascarpone i
rabarbar. Powtarzamy aż do wyczerpania składników.