ßßß Cookit - przepis na Tiramisu rabarbarowe

Tiramisu rabarbarowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy wpis ze specjalną dedykacją dla mojej równolatki. Ewelina, którą doskonale znacie z Kuchni Pełnej Smaków ma dzisiaj swoje osiemnaste ;) urodziny. Specjalnie dla niej dzisiejszy, rozpustny deser. W głowie może się po nim zakręcić, ale w urodziny można sobie pozwolić na takie szaleństwo.
Składniki (na 1 - 2 porcje):
150 g mascarpone
50 g Baileys'a
100 g rabarbaru
3 łyżki cukru trzcinowego
odrobina wody
50 - 80 g biszkoptu (lub biszkopcików)
150 ml kawy
50 ml Baileys'a
Wykonanie:
Świeżo zaparzoną kawę mieszamy z Baileys'em. Moczymy w tym biszkopty. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka dodajemy cukier i odrobinę wody. Gotujemy, aż rabarbar się delikatnie rozpadnie. Ostawiamy do ostygnięcia. Mascarpone miksujemy z Baileys'em. W naczyniu na dno kładziemy namoczone biszkopty. Na to masę mascarpone i rabarbar. Powtarzamy aż do wyczerpania składników.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Tiramisu-rabarbarowe.html