Wykonanie
Przepis na te ziemniaczki już dawno widziałam na moim ulubionym blogu i ciągle czekałam na idealny moment żeby je zrobić. Przyznam, że nie lubię przygotowywać
ziemniaków w piekarniku, a jeśli to robię to wolę najpierw je podgotować. Nie mam cierpliwości do nich.Dietetyczne frytki to świetna sprawa, oczywiście dla cierpliwych. W smaku są pyszne, do tego przyprawione świeżym
rozmarynem naprawdę mają to coś! Przeraża tylko czas pieczenia - moje po 1 h i 10 min były w większości miękkie, chociaż niestety zdarzały się i twarde sztuki.
Potrzebujemy:4 średniej wielkości
ziemniaki1
białko jajkasól,
pieprzświeży
rozmaryn,
chilli,
kurkumaZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy na paseczki a'la frytki
Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
przyprawy i mieszamy. Łączymy
ziemniaki z
białkiem i wstawiamy do piekarnika na na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 180-190 stopni aż do zarumienienia. Przynajmniej godzinę to potrwa. Smacznego!:)