Wykonanie
Na Walentynki mam już cały
plan, ale przyszło mi teraz do głowy, że Mąż zawsze wieczorem
pije kawę, więc
czemu by i z
kawą nie zaszaleć? No dobra, miało wyjść z tego
serce, dzisiaj chyba dużo
kawy wypiję żeby poćwiczyć przed powrotem ukochanego:) Następnym razem spróbuję z pianką z kawiarki, ta jest zrobiona za pomocą
bitej śmietany (wersja dla tych, którzy nie mają "spieniacza" do
mleka:)
Weźcie poprawkę na to, że to moja pierwsza próba:)Potrzebujemy -zaparzoną, niecałą filiżankę
kawybitą śmietanę w sprayukostkę
gorzkiej czekoladyodrobinę zmielonego
chilikakaowrzątekwykałaczkaLub zamiast
czekolady,
kakao i wrzątku -sos
czekoladowy do
lodówKostkę
czekolady zalewamy odrobiną wrzątku, dodajemy
chili i mieszamy aż się rozpuści. Jeżeli się nie rozpuszcza - na 10-15 sekund do mikrofali:) Jeżeli masa jest zbyt lejąca, dodajemy
kakao. Musi być dość gęsta, ale tak, żeby była płynna.
Bitą śmietanę wyciskamy na wierzch zaparzonej
kawy, delikatnie mieszamy, uważając aby całkowicie nie zniszczyć pianki.
Czekoladę nabieramy na łyżeczkę i robimy na środku pianki małe koło i półtora centymetra od niego okrąg. Wykałaczką przeciągamy przez środki kół, tak aby powstały smugi. Od nas zależy w którą stronę przeciągamy i jaki wzorek wyjdzie:)