Wykonanie

Składniki:» 200g
mąki przesianej
mąki pszennej,» 250g
mąki pszennej pełnoziarnistej,» 50g
płatków 5 zbóż,» 20g
otrębów żytnich,» 2 łyżki
oleju,» 250ml letniej
wody,» 20g świeżych
drożdży,» 1/2 łyżeczki
cukru,»
białko.1.
Drożdże wyrobiłam z odrobiną
wody (około 50ml) oraz
cukrem i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 10 minut.2.
Mąkę pszenną wymieszałam z
mąką pełnoziarnistą,
płatkami i
otrębami, następnie dodałam
sól,
drożdże, resztę
wody i
olej. Ze wszystkich składników wyrobiłam ciasto.

3. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia na około 2 godziny.

4. Wyrośnięte ciasto wyrobiłam ponownie, po czym uformowałam z niego bułeczki, które ułożyłam na blaszce i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.

5. Rozgrzałam piekarnik do 180°C i tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarowałam je rozbełtanym
białkiem.

6. Bułeczki piekłam około 40 minut.

Myślę, że ciasto można wykorzystać również do przygotowania bułeczek pizzowyc h.Smacznego!