ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z czewonym pesto

Spaghetti z czewonym pesto

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zaprezentuję Wam idealny obiad dla osób zabieganych, którzy nie mają za dużo czasu w kuchni. Spaghetti ze szpinakiem i czerwonym pesto. Użyłam do tego gotowego pesto, chociaż równie pyszne będzie ze świeżo zrobionym sosem. Niestety bazylia w moim pobliskim sklepie nie miała za dużo wspólnego ze świeżością.
Składniki:
makaronu spaghetti
450 g mrożonego szpinaku
4-5 łyżeczek czerwonego pesto*
parmezan
*do zrobienia świeżego pesto:
pęczek bazylii
suszone pomidory
garść orzeszków piniowych (mogą być też nerkowce)
oliwa
pieprz
Wszystkie składniki łączymy i blendujemy. Taki sos możemy przełożyć do słoika i trzymać w lodówce przez tydzień.
Sposób przygotowania:
Rozmrożony szpinak gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Jeśli szpinak nie jest do końca rozmrożony to czas liczymy od zredukowania nadmiaru wody. Po tym czasie dodajemy śmietanę, pesto i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy połowę parmezanu. Dobrze mieszamy.
W międzyczasie w dużym garnku w lekko posolonym wrzątku gotujemy makaron, według zaleceń producenta.
Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go i ponownie przekładamy do dużego garnka. Do makaronu dodajemy gotowy szpinak z pesto. Dokładnie wszystko mieszamy.
Gotowe spaghetti przekładamy na talerze. Posypujemy resztą parmezanu.
Smacznego :)
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/05/spaghetti-z-czewonym-pesto.html