Wykonanie
Dzisiaj zaprezentuję Wam idealny obiad dla osób zabieganych, którzy nie mają za dużo czasu w kuchni. Spaghetti ze
szpinakiem i czerwonym pesto. Użyłam do tego gotowego pesto, chociaż równie pyszne będzie ze świeżo zrobionym sosem. Niestety
bazylia w moim pobliskim sklepie nie miała za dużo wspólnego ze świeżością.

Składniki:
makaronu spaghetti450 g
mrożonego szpinaku4-5 łyżeczek czerwonego pesto*
parmezan*do zrobienia świeżego pesto:pęczek
bazyliisuszone pomidorygarść
orzeszków piniowych (mogą być też
nerkowce)
oliwapieprzWszystkie składniki łączymy i blendujemy. Taki sos możemy przełożyć do słoika i trzymać w lodówce przez tydzień.Sposób przygotowania:Rozmrożony
szpinak gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Jeśli
szpinak nie jest do końca rozmrożony to czas liczymy od zredukowania nadmiaru
wody. Po tym czasie dodajemy
śmietanę, pesto i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy połowę
parmezanu. Dobrze mieszamy.

W międzyczasie w dużym garnku w lekko posolonym wrzątku gotujemy
makaron, według zaleceń producenta.

Gdy
makaron będzie już gotowy, odcedzamy go i ponownie przekładamy do dużego garnka. Do
makaronu dodajemy gotowy
szpinak z pesto. Dokładnie wszystko mieszamy.Gotowe spaghetti przekładamy na talerze. Posypujemy resztą
parmezanu.Smacznego :)