Wykonanie
Uwielbiam wszelkie dania
rybne . Ich delikatny smak nie wymaga wiele pracy. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć idealne danie, a przy tym bardzo zdrowe . Jedyną wadą są ości, z którymi nieraz toczy się prawdziwą bitwę . Na szczęście w sklepach można znaleźć prostsze rozwiązanie w postaci filetów.W tym daniu główną rolę pełni
łosoś . W połączeniu z
szynką parmeńską i ostrą
musztardą daje szybkie, proste i niezwykle smaczne danie. Przepis znalazłam w jakimś programie kulinarnym Idealny obiad dla miłośników ryb i nie tylko.Składniki:filet z
łososiaszynka parmeńskamusztarda Dijon
cytrynasól morska,
pieprzŁososia kroimy w paski. Posypujemy
solę i
pieprzem, możemy to jednak pominąć, ponieważ zarówno
szynka jak i
musztarda są wystarczająco słone i ostre.Skrapiamy
cytryną i smarujemy
musztardą Dijon.Każdy kawałek owijamy
szynką parmeńską. Idealna będzie również
szynka szwarcwaldzka .Tak przygotowaną
rybę wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 20minut.
Łososia możemy podawać z ćwiartkami
ziemniaków i ulubioną surówką.Smacznego