ßßß Cookit - przepis na Łosoś w szynce parmeńskiej

Łosoś w szynce parmeńskiej

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszelkie dania rybne . Ich delikatny smak nie wymaga wiele pracy. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć idealne danie, a przy tym bardzo zdrowe . Jedyną wadą są ości, z którymi nieraz toczy się prawdziwą bitwę . Na szczęście w sklepach można znaleźć prostsze rozwiązanie w postaci filetów.
W tym daniu główną rolę pełni łosoś . W połączeniu z szynką parmeńską i ostrą musztardą daje szybkie, proste i niezwykle smaczne danie. Przepis znalazłam w jakimś programie kulinarnym Idealny obiad dla miłośników ryb i nie tylko.
Składniki:
filet z łososia
szynka parmeńska
musztarda Dijon
cytryna
sól morska, pieprz
Łososia kroimy w paski. Posypujemy solę i pieprzem, możemy to jednak pominąć, ponieważ zarówno szynka jak i musztarda są wystarczająco słone i ostre.
Skrapiamy cytryną i smarujemy musztardą Dijon.
Każdy kawałek owijamy szynką parmeńską. Idealna będzie również szynka szwarcwaldzka .
Tak przygotowaną rybę wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 20minut.
Łososia możemy podawać z ćwiartkami ziemniaków i ulubioną surówką.
Smacznego
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/03/zawiniety-pan-osos.html