Wykonanie


Składniki:
250 g
ryżu do sushi
3 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
cukru6 listków
nori250 g
łososia ugotowanego na parze i wystudzonego
ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)
szczypiorekpapryka pokrojona w paski
kanapkowy
serek śmietankowysos sojowypasta wasabi
dodatkowo:
mata do zwijania sushi
Przygotowanie:
Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie (aż z przezroczystego zrobił się białawy), wrzuciłam do garnka i zalałam zimną
wodą ok. 2 cm ponad poziom
ryżu. Zagotowałam na dużym ogniu i zmniejszyłam ogień. Gotowałam pod przykryciem około 20 minut - do wchłonięcia
wody. Zostawiłam do wystudzenia.
Ocet ryżowy wymieszałam dokładnie z
cukrem (aż
cukier się rozpuścił) i dodałam do chłodnego
ryżu. Delikatnie wymieszałam.
Liść
nori układałam na macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam
ryżem, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu
nori.
Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek
serka kanapkowego, pokruszonego na kawałki
łososia,
paprykę,
ogórka i
szczypiorek. Górny pusty pasek
nori zwilżałam delikatnie
wodą.
Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą.
Gotową rolkę kroiłam na kawałki.
Podawałam z
sosem sojowym z wasabi.


