ßßß Cookit - przepis na Sushi

Sushi

nazwa

Wykonanie

Składniki:
250 g ryżu do sushi
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
6 listków nori
250 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego
ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)
szczypiorek
papryka pokrojona w paski
kanapkowy serek śmietankowy
sos sojowy
pasta wasabi
dodatkowo:
mata do zwijania sushi
Przygotowanie:
Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie (aż z przezroczystego zrobił się białawy), wrzuciłam do garnka i zalałam zimną wodą ok. 2 cm ponad poziom ryżu. Zagotowałam na dużym ogniu i zmniejszyłam ogień. Gotowałam pod przykryciem około 20 minut - do wchłonięcia wody. Zostawiłam do wystudzenia.
Ocet ryżowy wymieszałam dokładnie z cukrem (aż cukier się rozpuścił) i dodałam do chłodnego ryżu. Delikatnie wymieszałam.
Liść nori układałam na macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam ryżem, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori.
Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, pokruszonego na kawałki łososia, paprykę, ogórka i szczypiorek. Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą.
Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą.
Gotową rolkę kroiłam na kawałki.
Podawałam z sosem sojowym z wasabi.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2015/02/sushi.html