Wykonanie
Bardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na
biszkopt rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :)

Składniki:*na
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru (szklanka o pojemności 250 ml)2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejszczypta
soli* do nasączenia:szklanka słodkiej
herbaty z
cytryną* na krem:660 ml
śmietanki30%2 "
fixy" do
bitej śmietanycukier puder do smaku (około 4 łyżek)* na dekorację:duże opakowanie m&m's-ówdwa opakowania rurek z krememwstążkaPrzygotowanie:
Żółtka oddzieliłam od
białek.
Białka ubiłam ze szczyptą
soli. Kiedy widziałam, że piana zaczyna robić się sztywna, dorzucałam po łyżce
cukru, ciągle ubijając.Następnie dodałam
żółtka (po jednym), cały czas miksując.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszałam i przesiałam przez sito. Dodałam ją do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam
łopatką.Masę wylałam na blaszkę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i ostrożnie upuściłam na podłogę wyłożoną ręcznikiem z wysokości około 50 cm.Wstawiłam ciasto ponownie do piekarnika i studziłam przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na 3 blaty (wierzchnią warstwy wykorzystałam jako spód
tortu, zaś spód ciasta - jako wierzch
tortu).Schłodzoną
śmietankę ubiłam na sztywno z
cukrem pudrem.Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając
herbatą.Wierzch i boki
tortu również posmarowałam kremem. Boki obłożyłam rurkami, zaś na wierzch wysypałam m&m's-y.Tort obwiązałam tasiemką.Odstawiłam na całą noc do lodówki.
