ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie bananowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie bananowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
sól
pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry
szklanka jogurtu greckiego
łyżka mąki kukurydzianej
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki świeżego startego imbiru
2 torebki ryżu
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i wrzuciłam masło. Usmażyłam plastry polędwiczki na złoto z obu stron (około 10 minut). Zdjęłam mięso z patelni.
Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut.
Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem.
Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam.
Podawałam z ryżem.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/09/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-bananowym.html