Wykonanie
Pachnąca, rozgrzewająca i sycąca.
Czekoladowo-śliwkowa owsianka to znakomita propozycja na słodkie i pożywne śniadanie. Tę wersję, podobnie jak owsiankę codzienną, przygotowujemy wieczorem, tak aby rano pozostało nam tylko podgrzanie.

Składniki:3 łyżki
płatków owsianych (górskich)łyżka
siemienia lnianego5 suszonych
śliwek pokrojonych na kawałeczkiłyżeczka
kakaołyżeczka
miodufiliżanka
mlekałyżeczka
ziaren słonecznikaszczypta
cynamonu1 duża
świeża śliwka pokrojona na plasterkiPrzygotowanie:Wieczorem wsypałam
płatki, siemię,
kakao oraz
suszone śliwki do garnka i zalałam wszystko
mlekiem. Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej - w tym czasie
płatki i
śliwki zmiękły.Rano dodałam łyżeczkę
miodu i podgrzałam owsiankę, uważając, żeby się nie przypaliła.Przełożyłam do miseczki, na wierzchu ułożyłam plasterki
śliwki, posypałam
ziarnami słonecznika i
cynamonem.
