Wykonanie
Przepisy w dalszej części wpisu, zaraz za częścią teoretyczną!12 -
szynka wieprzowa; mówiąc obrazowo, okolica pośladków;Nietrudno ją dostać, nie jest
droga, ma dobre walory smakowe. Teraz tylko pytanie, co zrobić z
szynki wieprzowej?Gdzie kupić szynkę?Prawda jest taka, że nic nie zastąpi sprawdzonego, znajomego sklepu
mięsnego. Niestety, kiedy ten zawodzi skazani jesteśmy na inne źródło
mięsa. Z pomocą przychodzą nam markety - na przykład Biedronka. Ostatnio w przecenie -20% na wszystkie
mięsa wieprzowe, kupiłem
szynkę wieprzową (kulę) za 10,50/kg. Nie dość że tanio, to jeszcze spakowana w atmosferze ochronnej i terminem 5 dni do przodu. Super! Korzystając z okazji wziąłem dobrych kilka kilogramów, z czego część zamroziłem.Moje skromne zdanie - jeśli już kupujemy pakowane
mięso w markecie, zwróćmy uwagę, żeby miało termin powyżej 2 dni do przodu. Data przydatności jest zwykle naprawdę skrajną datą. Wystarczy odrobina nieuwagi przy transporcie / przechowywaniu ze strony marketu (albo żeby inny klient wziął i odłożył nie do lodówki) i
mięsko może
mieć w ostatnim dniu terminu kiepski zapach. Stąd zabezpieczenie 2 dni do przodu.Jak przygotować szynkę?Nie ma tu żadnej filozofii. Myjemy z wierzchu, obcinamy fragmenty tłuszczu jeśli nie będą nam potrzebne, np do wysmażenia. Następnie porcjujemy w zależności od tego, co zamierzamy przygotować. A mamy naprawdę wiele przepisów, spośród których możemy wybierać.Wszystkie poniższe przetestowałem, jako że zapasy poczynione w Biedronce były ogromne! Są niesamowite, a efekt końcowy pieczenia / smażenia różni się od siebie diametralnie :)NAJLEPSZE PRZEPISYklikając w obrazek otwieramy stronę z przepisem!Część I - pieczeń z
szynki1. Pieczeń z
szynki wieprzowej
z bloga mojekulinarnewariacje na blogspocie2. Soczysta pieczeń z
szynki wieprzowej w sosie

z bloga jakpaczekwmasle na blogspocie3. Pieczeń z
szynki wieprzowej z
jabłkami
z bloga jedzonkoo na blogspocie1. Mój ulubiony przepis, najprostszy i bardzo smaczny!Grillowany sznycel z
szynkiPlastry
szynki wieprzowej o grubości 1,5 - 2 cm rozbijamy BARDZO delikatnie. Solimy wedle uznania i smarujemy cienką warstwą
musztardy, oraz obsypujemy mieszanką
ziół prowansalskich. Odkładamy do lodówki na około godzinę. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej na raczej niedużym ogniu. Stopień usmażenia oceniamy po kolorze nakłuwając kotlet nożem i lekko rozchylając nakłute miejsce. Palce lizać!2. Kotlety z
szynki w sosie ze smażonej
cebuli
z bloga skonka-gotuje.blogspot.com3. Sznycel z
szynki w owsianej panierce

z bloga kuchnianaobcasach na blogspocieCzęść III - gulasz1. Gulasz z
szynki i
pora
z bloga cofeekitchen na blogspocie2. Gulasz z
papryką i
marchewką
z bloga wlazurowejkuchni na blogspocieSMACZNEGO!