Wykonanie

Sezon na nowalijki w pełni.
Szparagi to chyba jedne z najbardziej fotogenicznych warzyw jakie znam. Ich struktura, małe załamania i krągłości w części wieńczącej długą, gładką łodygę dają mnóstwo możliwości do wykonania świetnego ujęcia. Głównie z powodu sposobu, w jaki załamuje się i odbija od nich światło.Na fali
szparagowego uniesienia przygotowałam dla was te warzywa w cytrynowej marynacie ze słodkim dodatkiem
suszonej żurawiny. Aromatycznie, łatwo i szybko. Jako dodatek polecam
kaszę jaglaną z dodatkiem
czosnku i
szczypiorku skropioną
sokiem z cytryny. Pasuje idealnie.Same
szparagi przyrządza się bardzo krótko. Białe świetnie nadają się na krem, zielone mają bardziej wyrazisty smak i do tego nie trzeba ich obierać. Należy wybierać jędrne warzywa i spożywać je na bieżąco, gdyż łatwo się psują. 100 g
szparagów to 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i 1/4 zapotrzebowania na witaminę C, E i beta-karoten. W medycynie ludowej stosowano je jako środek tonizujący, uspokajający oraz do leczenia zapalenia nerwów i reumatyzmu. Dziś
młode, krótko gotowane pędy
szparagów są prawdziwym przysmakiem.**************************Lemon Asparagus baked with cranberries in paper envelopeSeason for early vegetables is on! Asparagus is probably one of the
most photogenic vegetables I know. Their structure,small fractures and curves in the crowning of a long,smooth stem gives us a lot of opportunities to do a great shot. Mainly because of the way in which it refracts and reflects the light .On the wave of the asparagus elation I have prepared for you these vegetables in a lemon marinade with a sweet addition of dried cranberries . Aromatic,easy and quick. Millet with garlic and chives sprinkled with lemon juice
goes just great along with them.Preparing asparagus doesnt take a lot of
time . White ones are perfect for cream, green,have
more characteristic flavor and you do not need to peel them . While buying s elect the firm vegetables and consume them within few days, as they easily go off . 100 g of asparagus is 3/4 daily demand for folic acid and 1/4 requirement for vitamin C, E and beta- carotene . In folk medicine,it is used as a
tonic,sedative or to treat nerve inflammation and rheumatism .
Today,young,briefly boiled asparagus shoots are a real delicacy .

czas przygotowania: ok. 30 minutCzego potrzebujesz na 1 porcję?5
zielonych szparagów1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1/2 garści
suszonej żurawiny zamoczonej w ciepłej wodzie na około 5 minut3 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzCo teraz?1. Odkrój końcówki
szparagów i umieść je w plastikowym naczyniu.2. Dodaj
oliwę,
skórkę cytryny,
sól,
pieprz, zamknij pudełko i energicznie potrząśnij, tak, żeby całe
szparagi dobrze pokryły się marynatą.3. Ułóż
szparagi na papierze do pieczenia i posyp namoczoną
żurawiną. Zawiń kopertę.4. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 180 C. Kiedy
szparagi będą miękkie można je serwować.

Lemon Asparagus baked with cranberries in paper envelopepreparation
time: 30 minutesWhat do you need for one serving ?5 green asparagus1 teaspoon grated lemon zest1/2 handful of dried cranberries soaked in warm water for about 5 minutes3 tablespoons
olive oilsaltpepperWhat now?1 Cut off the asparagus ends and place the vegetables in a plastic container.2 Add
olive oil,lemon zest, salt,pepper, close the box and shake vigorously,so that the whole asparagus well covered in marinade .3 Place the asparagus on a baking sheet and sprinkle with soaked cranberries . Wrap the envelope.4 Bake 15-20 minutes at 180 C. When the asparagus are tender you can
serve them.