ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe szparagi zapiekane z żurawiną w papierowej kopercie

Cytrynowe szparagi zapiekane z żurawiną w papierowej kopercie

nazwa

Wykonanie

Sezon na nowalijki w pełni. Szparagi to chyba jedne z najbardziej fotogenicznych warzyw jakie znam. Ich struktura, małe załamania i krągłości w części wieńczącej długą, gładką łodygę dają mnóstwo możliwości do wykonania świetnego ujęcia. Głównie z powodu sposobu, w jaki załamuje się i odbija od nich światło.
Na fali szparagowego uniesienia przygotowałam dla was te warzywa w cytrynowej marynacie ze słodkim dodatkiem suszonej żurawiny. Aromatycznie, łatwo i szybko. Jako dodatek polecam kaszę jaglaną z dodatkiem czosnku i szczypiorku skropioną sokiem z cytryny. Pasuje idealnie.
Same szparagi przyrządza się bardzo krótko. Białe świetnie nadają się na krem, zielone mają bardziej wyrazisty smak i do tego nie trzeba ich obierać. Należy wybierać jędrne warzywa i spożywać je na bieżąco, gdyż łatwo się psują. 100 g szparagów to 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy i 1/4 zapotrzebowania na witaminę C, E i beta-karoten. W medycynie ludowej stosowano je jako środek tonizujący, uspokajający oraz do leczenia zapalenia nerwów i reumatyzmu. Dziś młode, krótko gotowane pędy szparagów są prawdziwym przysmakiem.
**************************
Lemon Asparagus baked with cranberries in paper envelope
Season for early vegetables is on! Asparagus is probably one of the most photogenic vegetables I know. Their structure,small fractures and curves in the crowning of a long,smooth stem gives us a lot of opportunities to do a great shot. Mainly because of the way in which it refracts and reflects the light .
On the wave of the asparagus elation I have prepared for you these vegetables in a lemon marinade with a sweet addition of dried cranberries . Aromatic,easy and quick. Millet with garlic and chives sprinkled with lemon juice goes just great along with them.
Preparing asparagus doesnt take a lot of time . White ones are perfect for cream, green,have more characteristic flavor and you do not need to peel them . While buying s elect the firm vegetables and consume them within few days, as they easily go off . 100 g of asparagus is 3/4 daily demand for folic acid and 1/4 requirement for vitamin C, E and beta- carotene . In folk medicine,it is used as a tonic,sedative or to treat nerve inflammation and rheumatism . Today,young,briefly boiled asparagus shoots are a real delicacy .
czas przygotowania: ok. 30 minut
Czego potrzebujesz na 1 porcję?
5 zielonych szparagów
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 garści suszonej żurawiny zamoczonej w ciepłej wodzie na około 5 minut
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Co teraz?
1. Odkrój końcówki szparagów i umieść je w plastikowym naczyniu.
2. Dodaj oliwę, skórkę cytryny, sól, pieprz, zamknij pudełko i energicznie potrząśnij, tak, żeby całe szparagi dobrze pokryły się marynatą.
3. Ułóż szparagi na papierze do pieczenia i posyp namoczoną żurawiną. Zawiń kopertę.
4. Piecz ok. 15-20 minut w temp. 180 C. Kiedy szparagi będą miękkie można je serwować.
Lemon Asparagus baked with cranberries in paper envelope
preparation time: 30 minutes
What do you need for one serving ?
5 green asparagus
1 teaspoon grated lemon zest
1/2 handful of dried cranberries soaked in warm water for about 5 minutes
3 tablespoons olive oil
salt
pepper
What now?
1 Cut off the asparagus ends and place the vegetables in a plastic container.
2 Add olive oil,lemon zest, salt,pepper, close the box and shake vigorously,so that the whole asparagus well covered in marinade .
3 Place the asparagus on a baking sheet and sprinkle with soaked cranberries . Wrap the envelope.
4 Bake 15-20 minutes at 180 C. When the asparagus are tender you can serve them.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/05/cytrynowe-szparagi-zapiekane-z-zurawina.html